Palatka.bg

Защо има толкова много котки в Истанбул?

Ако пътувате до Истанбул, има много прекрасни архитектурни и исторически забележителности, които да привлекат погледа ви, но това, което може да завладее сърцето ви, са…котките. Накъдето и да погледнете в Истанбул ще видите котки. Много котки! Те обичат да се навъртат в краката на хората в ресторантите, да се скитат по улиците, да спят върху колите, да подремват пред домовете на местните турци. Навсякъде, където се обърнете, ще видите котка, която търси храна или внимание. Или и двете.

Уличните търговци и собствениците на магазини и заведения оставят храна и напитки за котките, а много хора даряват в буркани в заведенията, парите от които се използват за заплащане на необходимите ветеринарни услуги за пухкавите любимци на града. Защо обаче има толкова много котки в Истанбул? И защо са толкова обичани от местните?

Има няколко отговора на този въпрос, които ще представим пред вас

За начало можем да обърнем поглед назад към серията султански укази, които били издадени специално в защита на котките. Както и днес, така и в цялата си история Истанбул е бил важен и ключов за всяка държава, която го е управлявала, търговски и политически център. Котките често слиза от пристигащите търговски кораби и оставали в града. Те обикаляли улиците, убивайки плъхове и мишки и пазейки града и частните домове от пренасящите зарази животни. Няколко султана нареждат защитата на котките и мнозина казват, че днес хората все още просто следват тези вече неофициални закони.

В Истанбул обаче има други причини за обичта и грижите към котките

Истанбул е преобладаващо мюсюлмански град, а Исляма има няколко истории за пророка Мохамед и котките, които говорят за тяхната сакралност и важността им в религията. Едната разказва как Мохамед откъсна ръкава на молитвения си шал, за да не събуди котката си, която спи върху ръкава, предпочитайки да унищожи дрехата си вместо да наруши идиличния комфорт на животното.

Друга известна история разказва как, когато Мохамед се молил, котката на негов приятел убива отровна змия, която се приближавала до Мохамед. По този начин котката защитава пророка на Аллах и спасява живота му. В отговор Мохамед благословил котката и дава възможност на тези прекрасни животни винаги да си почиват в скута му.

Независимо доколко тези истории могат да бъдат разглеждани като достоверни исторически случки или легенди, които се предават от поколение на поколение, котките се разглеждат като свещени в мюсюлманския свят. В много мюсюлмански държави има поговорка: „Ако сте убили котка, трябва да построите джамия, за да бъдете опростен от Бог.“

Отвъд чисто религиозните причини да има толкова много котки в Истанбул, има и далеч по-практическа и обвързана с моментното състояние на държавата причина

В Турция липсва култура на кастриране, като на домашните, така и на уличните котки. Резултатът е непрекъснато нарастваща популация на котки, които, за съжаление, са с кратка продължителност на живота, поради всички опасности, свързани с живота на бездомните животни.

Както отбелязахме по-рано местните хора в Истанбул обожават котките и мнозина отделят време и пари, за да осигурят храна на бездомните котки около техния дом и работно място. Някои дори отиват по-далеч, предоставяйки на котките временен дом, когато те имат нужда от медицински услуги или лечение. Хора с добри сърца им помагат да се излекуват, след което ги връщат отново на улицата, макар не винаги котките да са готови физически да се завърнат към бездомничеството, което изисква много енергия в търсене на храна и често е придружено от множество насилствени сблъсъци със съперници за храна, територия или потенциален партньор. Със сигурност котките в Истанбул са сред символите на града, защото има множество данни, че те са били наоколо от хиляди години.

Документалният филм „Кеди“

През 2016 г. документалният филм „Кеди“ беше премиерно представен на фестивала за независими филми в Истанбул. Режисьор на лентата е Джейда Торун, а филмът му разказва историята на седем различни котки в целия град и хората, които се грижат за тях. Документалният филм беше представен и в Ню Йорк през февруари 2017 година.

Независимо дали отдавате повече значение на практическите причини да има толкова много котки в Истанбул или религиозните мотиви ви се струват по-убедителни, не забравяйте да се наслаждавате на компанията на пухкавите чаровници и отделете минутка да ги погалите или да им дадете малко храна.