Palatka.bg

Безумната традиция Леблух в Мавритания – принудителното надебеляване, за да изглеждат момичетата по-красиви

Мавритания е пустинна нация с население от около 4,42 милиона души. Страната е свидетел на множество подобрения в различни области след обявяването на независимост през 1960 г. Въпреки това Мавритания се класира на едва 159-о място от 189 държави в Индекса за човешко развитие за 2018 г. на Програмата за развитие на Организацията на обединените нации, което показва, че страната все още има значителни предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени. Тежките условия, които околната среда и бедността, които бележат Мавритания, принуждават повечето хора да живеят в изолирани общности, където преобладават твърдолинейните консервативни традиции и социалните стереотипи. Практики като робството, детските бракове и религиозното насилие продължават да подкопават потенциала на държавата и нейния народ.

Ужасяващата традиция Леблух

Леблух е една от няколкото международно критикувани практики, които, за съжаление, все още са разпространени в Мавритания. Това е древен обичай в региона, но Мавритания е може единствената държава, в която тази традиция все още съществува. Ритуалът включва принудително хранене, което, въпреки неприятната дума, трябва да неречем по-скоро тъпчете, на млади момичета, като целта е те да напълнеят максимално много за възможно най-кратък период от време, за да изглеждат по-големи и по-зрели отколкото е нормално за годините им.

В момента Леблух се практикува и подкрепя от много семейства, които се стремят да придобият престиж в своите общности и чрез брак да се изкачат по-високо в социалната стълба

Практиката също продължава да съществува, тъй като „помага“ на момичетата да бъдат по-привлекателни за местните мъже. В този район на света често се очаква жените да имат сериозно телосложение и едри тела до степен на болестно затлъстяване.

Традицията се предава от поколения на незапомнени време и е дълбоко вкоренена в социалните разбирания на повечето общности в страната. Смята се, че обичаят е започнала преди много векове сред маврите (етническа група от смесен арабски и берберски произход), в чието общество силно уважавали мъжете, които поддържали жените си пълни в суровите природни условия, които често били причината за ограничен достъп до храна. Регионът винаги е бил предразположен към суша, което често водило до недостатъчни запази от храна.

„Дебелата съпруга“ се считала за признак на богатство, тъй като мъжът е притежавал достатъчно богатство, за да изхранва щедро жена си, докато другите в района гладували. Размерът на жените също означавал, че те не могат да се движат бързо, което създавало впечатление, че съпрузите им не се нуждаят от допълнителни ръце за работа. Мъж с много затлъстели жена и дъщери, съответно, се радвал на почетен статус в обществото.

Връзката между традицията Леблух и браковете на непълнолетни

Увеличаването на теглото сред младите момичета променя значително репродуктивния им живот и ритъм. Момичетата, които бързо и значително увеличават теглото си, достигат пубертета по-рано. Според местните общества се, че това е по-изгодно за семейството, тъй като позволява на момичетата да раждат деца по-рано, да изглеждат „женствени“ (напълно развити), когато обикновено се намират във възраст, която не предполага нито сексуални връзки, нито бременност, тъй като момичетата са още деца.

Според местните жена със затлъстяло тяло не само повишава социалното положение на мъжа, но и променя способността ѝ да се възпроизвежда в негова полза. Практиката също насърчава непълнолетните бракове, които семействата смятат за желани, тъй като, както в повечето изостанали и традиционни общества, е важно бракът да се осъществи преди загубата на девствеността. Експертите смятат, че социалният натиск да имат съпруга с голямо тяло, но финансовата невъзможност да си позволят те да бъдат източника подобно безумие, принуждава мъжете да желаят брак с момичета или жени, които вече са с наднормено тегло. За съжаление, браковете с непълнолетни момичета водят до преждевременни сексуални отношения преди достигането на пълна полова зрялост, което води до ранно майчинство и усложнения по време на бременността.

Процесът на нарочно затлъстяване

Основните участници в ритуала, както го наричат местните, са момичета на възраст от пет до около 19 години. Практиката включва принуждаване на момичетата да приемат големи количества храни като кускус и просо, смесени с две чаши масло и пет галона камилско мляко, което има високо съдържание на мазнини. В период, в който момичетата, подложени на натиск да наддават килограми, пълнеят, те са принудени да приемат до 16 000 калории на ден, за да зарадват своите общности. Всичко това е, разбира се, за сметка на здравето на конкретното дете.

Ежедневният им прием е до 10 пъти по-голям от препоръчителната консумация за 12-годишно момиче, която е около 1500 калории

Консумацията също надминава многократно препоръчителния прием за възрастен мъж-културист, който трябва да е около 4000 калории. Това е интензивен процес, който изисква огромно количество енергия и време. Момичетата, които са принудени да преминат практиката, често не са в състояние да участват в други дейности в общността по време на „периода на угояване“.

Повечето момичета наддават тегло под строгия надзор на семействата си. Заможните родители обаче избират да изпращат дъщерите си в интензивни „лагери за напълняване“, управлявани от възрастни жени. Такива лагери таксуват около 155 долара на момиче за тримесечен курс. По време на сесията за хранене не е рядкост младите момичета да повръщат и да отказват да приемат повече храна, когато стомасите им са пълни. Отговорниците в лагерите за напълняване се справят такава съпротива, като причиняват болка на децата, използвайки различни мъчителни методи. Една от техниките е известна като „заяр“ и включва поставянето на две пръчки от двете страни на пръста на детето и след това силно притискане, за да се причини максимална болка. Други методи включват огъване на пръста на детето назад, биене с бастуни, а в някои случаи и принуждаване да изядат повръщането си.

Какво мислят жените за Леблух?

Правителствено проучване, проведено през 2001 г., установява, че всяка една от пет жени между 15 и 49 години се е подлагала на ритуали, подобни на Леблух. Проучването установи също, че 70% от тях не съжаляват, че са се подложили на ритуала. Това е така, защото момичетата, които се смятат за слаби, се притесняват от брачните си перспективи. Днес в Мавритания жените с наднормено тегло не само се счита за желана, но и е широкоразпространено очакване сред мъжете. За съжаление, няма по-нови адекватни статистически данни, но е важно да се отечете, че много от жените, които са били интервюира преди години, не са имали достъп до адекватна здравна помощ, информация или право на мнение по този или други въпроси свързани с тях самите.

Ролята на жените в обществото

В повечето мавритански общности, особено в селските райони, жените са ограничени до задачи като домакински дела, раждане на деца и удовлетворяване на сексуалните нужди на мъжете си. Затова от жените се изисква да бъдат с по-затлъстяло телосложение съпрузите си. Вратът трябва да има дебели вълнички от мазнини, бедрата трябва да се припокриват, а стомахът се очаква да е на няколко реда. Сребристите стрии по ръцете, които стотици милиони по жени мразят, се считат за най-сериозен символ на красотата. Някои местни жители смятат, че размерът на жената показва количеството пространство, което тя заема в сърцето на мъжа.

Политиката и възраждането на традиционните практики

За огромно съжаление, през последните няколко години практики като Леблух преживяват възраждане. Някои смятат, че сегашното увеличение на възприемането на подобни остарели консервативни практики е свързано с политическата среда на нацията. През 2008 г. демократично избраният президент Сиди Улд Шейх Абдалахи и министър-председателят Яхия Улд Ахмед Уагф бяха свалени от власт от Мохамед Улд Абделазиз, който впоследствие управляваше страната близо 10 години, а днес негов близък съратник и бивш член на армията е наследникът му на президентския пост.

Превратът катализира завръщането на практики като Леблух. Превратът също така постави началото на влошаването на качеството на живот на жените в страната. Всички министерства по въпросите на жените и парламентарна квота за жени са премахнати, а управителите и дипломатите на жените са уволнени, за да поемат традиционните си роли у дома. Преди преврата тази практика се разглеждаха като изчезващи. Преди преврата напредъкът е постигнат главно благодарение на засилените усилия на правителството за повишаване на осведомеността за неблагоприятните последици от затлъстяването. Например през 2003 г. Министерството на женските въпроси въведе кампания за справяне с проблема със затлъстяването на жените.

Правителството също направи официални изявления и телевизионни реклами, призовавайки жените да поддържат здравословно телесно тегло

В една от рекламите съпруг беше показан, че кара в инвалидна количка затлъстяла си жена. Жените са осведомявани за рисковете, свързани със затлъстяването, включително сърдечни заболявания, хипертония, диабет и депресия. Успехът на кампанията, особено в населени места като Нуакшот, обаче беше краткотраен поради разрушителните последици от последващи събития. В края на 2007 г. трима заподозрени членове на Ал Кайда убиват четирима френски туристи, което доведе до огромен спад на чуждестранните инвестиции и туризъм. На следващата година правителството е свалено и е заменено от ръководство, което се застъпва за завръщане към старата традиция. Преди военния преврат делът на момичетата в селските райони, подложени на ритуали като Леблух, е между 50% и 60%. Според проучвания, проведени през 2008 г., около 50% от всички женски сърдечно-съдови проблеми в страната, които изискват медицинска помощ, са свързани с Леблух.

Общественият натиск за наддаване на тегло

В Мавритания мъжете намират жени с наднормено тегло, както за симпатични, така и за привлекателни. Някои жени прибягват до стероиди и животински хормони, за да наддадат килограми възможно най-бързо и да подобрят шансовете си да се оженят. Такива продукти се продават тайно в градовете, главно на възрастни жени, които искат да запазят размера си, тъй като се притесняват, че, ако отслабнат, мъжете им ще ги напуснат.

Някои от лекарствата, които се приемат, повишават апетита. При злоупотреба с лекарствата, обаче, може да се достигне до тежки здравословни усложнения, включително бъбречна недостатъчност, ниско кръвно налягане и замъглено зрение. За съжаление, поради огромния обществен натиск, много жените биха предпочели да се сблъскат с последствията от злоупотребата с такива наркотици, отколкото да се налага да бъдат жертва на подигравки или да бъдат отхвърлени от съпрузите си. Експертите са установили също, че всеки 12 от 148 случаи на смърт, свързани с насилствено хранене, са заради консумацията на птичи стероиди. Правителството затрудни закупуването на животински стероиди. Мярката от своя страна доведе до увеличаване на търсенето на антихистаминови лекарства.

Превъзмогването на социалните норми

Глобализацията, интернет и технологиите постепенно помагат на мавританците да променят мнението си за традицията Леблух. По-младото поколение, особено в градските райони, все по-често намира жените с по-стройна външност за по-привлекателни, като по този начин намалява натиска върху жените да наддават килограми. Жените стават все по-независими по въпроса за телата и здравето си. Експертите смятат, че практиката може да бъде изкоренена чрез подходящо образование и информиране на жените за рисковете за здравето, свързани с подобни консервативни практики.