Palatka.bg

Любляна и Загреб – градовете, в които Западна Европа и Балканите се докосват

Малката, но изключително очарователна столица на Словения Любляна се радва на туристически ренесанс Появата на нискотарифни полети от Великобритания и многото новооткрити директни линии от други европейски страни доведоха до осезаем приток на посетители през последните години и повишиха интереса към града в цяла Европа. За съжаление от България все още нямаме възможност да пътува с директен полет до Словения. Най-често, ако искате да стигнете до Словения, може да го направите със самолет, прекачвайки се в Австрия или Германия или да се решите на сериозно приключение с кола, за което, уверяваме ви, няма да съжалявате, тъй като природата в страната е уникална и изключително красива  Туроператорите вече гордо говорят за Любляна като за град с духа на Прага или Будапеща и като една от най-важните градски дестинации в Централна Европа.

Драконовият мост в Любляна

Малкият център на града веднага ще ви завладее със своята нежност, класа и финес. Част от чара на централната част на Любляна се дължи безспорно на смарагдовата река Любляница, която бавно се носило  пътя си през Стария град, превръщайки се в бавен и успокояващ фон на кафенетата и ресторантите, които граничат с бреговете ѝ.

Река Любляница
Любляница е известна с много археологически находки, които са били откривани в нея и е притегателен магнит за ловци на съкровища от цял свят

Това създаде етичен дебат между местните историци и международни изследователи търсещи съкровища. Смята се, че в реката са открити между 10 000 и 13 000 артефакта, от които по-голямата част са попаднали в частни ръце или са били скрити от обществеността.

Ljubljana

Любляна винаги се е смятала за нещо специално. Дори, когато е част от бивша Югославия, градът се счита за център на алтернативната музика и изкуства. Това е особено вярно през 80-те години на XX-ти век, когато става център на югославското пънк движение. Местната група Лайбах е сред първите усетили опасността от националистически настроения, които се зараждат в Югославия и базират своето творчество върху тяхното иронизиране. Асурдната концептуално-арт група Neue Slowenische Kunst (NSK) също води своите корени от Любляна.

Националната опера на Словения.
Романтичното сърце на Стария град датира от векове

Най-ранното заселване в района е осъществено от римляните, които го наричат Емона. Голяма част от града и сградите му  са унищожени от хуните под лидерството на Атила. Все пак малка част от градските стени и мозаечните основи могат да се видят и днес, макар да не носят със себе си същото величие и слава, каквото са имали в миналото.

Ljubljana

През 12-ти век е построено ново селище, носещо името Лайбах. То се намира на десния бряг на реката, под големия и масивен хълм, извисяващ се над днешна Любляна. През 1335 г. хабсбургите са придобиват контрол над района и изграждат съществуващата система на града, публичните сгради, замъка и цялостното градоусройство. От този миг нататък словенската история ще е тясно свързана със съдбата на Австро-Унгария и в рамките на векове ще бъде малка провинциална част от огромната империя.

През 17-ти век се наблюдава период на барокова архитектура и строителство, който силно повлиян от теченията в Австрия и Италия. Разходете се по калдъръмените улички до Градския площад и Старият площад, за да видите в Любляна едни от най-добрите примери за барокови публич сгради и частни домове със своите цветни и детайлни орнаменти и стръмни керемидени покриви. Прекасният и божествен Фонтан на трите Карниолански реки на италианеца Франческо Роба е друг пример за достиженията на бароковата архитектура.

Ljubljana

За кратък период от 1809 до 1813 г. Любляна е столицата на създадената от Наполеон Илирийска провинция

През 1849 г. отново под управлението на Хабсбургите, Любляна е свързана с близките Виена и Триест, посредством железопътни релси и влакове започват да обслужват редовно двете линии. Градът се превръща в основен център за търговия, индустрия и култура. С навлизането на модерните транспортни възможности, навлизат и последните достижения на културния живот като са отворени първата опера, национален театър, национален музей, а покрай тях се полага началото и на туризма в страната като са отворени и първите хотели в града.

Ljubljana

В 1895 голяма част от града е разрушенa от земетресение. но само за няколко години империята и местната власт успяват да възстановят перфектния вид на града, като тези сгради и до днес са сред най-харесваните от местните, а и от туристите, които посещават Любляна.

След Първата световна война, с рождението на Кралството на сърби, хървати и словенци, Любляна става административен център на Словения. Разкрити са различни национални културни институти, а университетът в Любляна е открит през 1919 г. Ако сте били в Прага, то вече сте видели част от работата и шедьоврите на най-известния словенски архитект Йоже Плечник (1872-1957).

Ljubljana

Роден в Любляна, Плечник учи архитектура във Виена под ръководството на Ото Вагнер, след това слуша лекции в Пражкото училище по приложни изкуства. Впоследствие е избран за главен архитект на проекта на за обновяването на Пражкия замък. Именно Плечник добавя много декоративните детайли и архитектурни докосвания към парковете, площадите и мостовете на града.

Ljubljana

През годините на Тито се наблюдава нарастваща индустриализация. Населението на Любляна се утроява, а огромни фабрични комплекси, високи апартаменти и модерни офис сгради се строят с бърза скорост. Градът се разширява в предградията от социалистически тип, каквито съществуват всички държави от Източния блок, включително в България.

Хърватска от своя страна е държава, която е известна със своя туризъм и прекрасната си природа

Крайбрежните градове Дубровник, Рийека, Сплит и Задар са сред най-посещаваните летни курорти в Европа и се посещават от милиони туристи всяка лято. Придобили слава на относително евтина дестинация, предлагаща високо ниво на услугите и топло гостоприемство, хърватските съкровища, сгушени на брега на Адриатическо море те надали имат нужда от допълнително представяне и реклама.

От своя страна изглежда сякаш столицата на страната Загреб остава далеч от светлините на прожекторите, а всъщност има много какво да предложи на своите гости. Има много причини, поради които това непознаване на хърватската столица е неоправдано и всички, които са имали шанса да я посетят, ще се съгласят с това твърдение. Градът има нежна, приятна и красива атмосфера, обедияваща се в себе си най-доброто от духа на Балканите и Австр-Унгария. Липсата на масови потоци туристи по-малките скрити средновековни улици на града допълват щастието да бъдеш посетител в богат в културно отношение град, който все още не е завладян и претоварен от туристически лавини.

Загреб има относително малко население от около 1 милион души

Градът е тих, спокоен, без особено сериозен трафик или задръствания. Ако посетите хърватската столица ще имате възможността да го разгледате спокойно без да ви се налага да използвате градски транспорт или таксита. Градът притежава типичния за централна Европа устройствен план, в който всички важни исторически сгради и основни туристически обекти, са концентрирани в централното ядро, къдъто традиционно се е случвал социалният живот.

Хърватската столица има много какво да ви покаже, както по отношение на външната архитектура, така и множество галерии, музеи, театри и още и още.

В един момент стоите върху древните калдъръмени камъни пред църквата „Св. Марк“, която със своите многоцветни керемиди изглежда сякаш е построена от средновековни монаси, които са обожавали да си играят с Лего,а в следващия миг, само на няколко десетки метра се озоваваш в нов, модерен и иновативен музей, притежаващ огромна сърцераздирателна колекция от предмети, (полу) оцелели след любовни свади и раздели. Тук може да се види примерно диван и друга мебел, които са били разрязани на парчета с брадва от жена, която е разбрала, че мъжът ѝ ѝ изневерява и докато той е на почивка с любовницата си, съпругата му се развихря, унищожавайки всичко пред очите си.

В никакъв случай не бива да пропуснете да посетите храма „Св. Марк“

Той се намира в стария град на Загреб и крие в себе си много история и множество легенди.

За първи път църквата е спомената в документи от 1256 г., когато крал Бела IV дава разрешение за провеждането на годишен панаир посветен на свети Марк. От тогава и до днес храмът играе важна роля в живота и изграждането на града.

Всяка година видните официални лица (съдии, нотариуси и др.) са полагали своята клетва пред олтара на храма, с което са демонстрирали своята честно, безпристрастност и искреност. Тези клетви са били организирани винаги на датата 3 Февруари, денят на Свети Влас, който е закрилник на Загреб и винаги е заемал централно място в молитвите на жителите на града.

В църквата са се пазили и градските документи и печатът, което е било демонстрация за важността на храма. Подобно на други градове в Европа, така и тук видните и почетни граждани са погребвани в криптата на църквата.

Площадът около църквата, който носи същото име – „Св. Марк“ е използван в продължение на векове за организиране на пазари, празници, паради и различни събития.

 

Районът около храма концентрира в себе си основната държавна сила и е с централно значение за цялата хърватската държавност. Площадът е заобиколен от сградите на хърватския парламент и хърватското правителство. Наблизо се намират сградите на Конституционния съд и кметството на Загреб.

Съкровището на Загреб

Независимо колко красив и приятен е храмът „Св. Марк“ истинската безценна перла в короната на града е Катедралата на Загреб

Тя е с почти хилядогодишна история и се вижда от целия град, независимо къде се намирате.

Скоро след основаването на Загребската епархия (около 1094 г.) започва изграждането на катедралата в преходно романски-готически стил. Изграждането на катедралата върви изключително бавно и чак след повече от 120 години – през 1217 г. катедрала е изцяло завършена, осветена и от този миг нататък се превръща в неоспоримия символ на Загреб.

Катедрала през 19-ти век.

Съвсем скоро след нейното построяване, през 1242 г., катедралата е силно повредена при серия нападения от татарски племена, нахлуващи от Изток. Местният епископ Тимотей (1263-1287 г.) започва сериозна реконструкция на катедралата в изцяло готически стил. Духовникът и до днес е сред най-уважаваните символи в исторята на Хърватска.

Реставрацията продължава през 14-ти и 15-ти век

През 16-ти век катедралата е укрепена със стени и кули, а през 17-ти век катедралата получава своята масивна ренесансова кула. Пожарите и вражеските атаки повреждат катедралата на няколко пъти, но храмът претърпява най-тежкия си удар при земетресението от 1880 г. След трусовете катедралата претърпява голяма реконструкция в неогитически стил (1880-1906 г.) под ръководството на Херман Боле и по проект на Ф.Шмидт. Тогава Загребската катедрала получава сегашната си форма с две тънки кули, висок покрив, нови стълбове в светилището и изцяло нови олтари, които заменят бароковите от 18-ти век. Тук почиват във вечен покой множество архиепосикопи и важни за хърватската история личности.

 

Ще откриете много различни страни на Загреб, независимо дали го посетите през слънчевото и топло или през студеното и заснежено зимно време. Отидете между юни и септември за се докоснете до средиземноморските слънчеви и топли улици или посетете Загреб през декември, когато градът е пълен с коледни празнични пазари – наскоро централният коледен пазар на града бе избран за най-добрия в цяло Европа, изпреварвайки немските и австрийските си конкуренти, които са пионерите в подобни събития.