Palatka.bg

Огромният морски курорт, който Нацистка Германия построи, но никога не отвори

Разпростирайки се се на повече от 5 километра по протежение на белия пясъчен плаж на балтийския остров Рюген в Германия се намира най-големият хотел в света с 10 000 отделни стаи – всички с изглед към морето. Но в продължение на 70 години, откакто е построена, нито един турист не се е регистрирал и настанявал там. Това е хотел Прора – масивен мегаломански хотелски комплекс, построен между 1936 и 1939 г. от нацистите като част от програмата „Kraft durch Freude“ (KdF), т.е. „Сила, чрез радост“. Целта на проека била да се предоставят възможности за почивка на германските работници, както и да се разкрие център, в който да се разпространява нацистка пропаганда сред населението.

Местните хора наричат хотел Прора „Колос“, заради неговата монументална и внушителна структура

Хотелският комплекс се намира в обширен залив между районите Сааснитц и Бинц, известен като Пропер Виек, върху тясното парче земя, носещо името Прора, и разделящо лагуната от Балтийско море. Комплексът се състои от осем идентични сгради, които се простират на дължина от 4,5 километра, а разстоянието до самия плаж е около 150 метра. Повече от 9 000 души са се включили в строежа на това гигантско съоръжение, чието построяване отнело над три години. Започвайки строежа през 1936 г. нацистите имали дългосрочни планове за построяването на четири идентични курорта. Всички щели да бъдат оборудвани с кина, фестивални зали, басейни и малки пристанища, на които да акостират круизни кораби.

Плановете на Хитлер за хотелският комплекс били, меко казано, амбициозни. Той имал желание да се построи огромен морски курорт – „най-могъщият и голям, който някога е съществувал“. Целта била да бъдат осигурени поне 20 000 легла. Всички стаи са планирани по начин, който гарантира, че ще имат изглед към морето. Всяка стая е с размери 5 метра на 2,5 метра и щяла да има две легла, гардероб и мивка. На всеки етаж трябвало да има общи тоалетни, бани и барове. По средата на комплекса плановете следвали нареждането да се построи масивна сграда, която можела да се превърне във военна болница в случай на война… Колко иронично.

Войната наистина избухнала, и то преди сградата да бъде напълно завършена и приоритетите на Хитлер и нацистката партия (а и на цяла Германия) рязко се променили

Фюрерът прехвърлил строителните работници, за да построи „Заводът за оръжия на възмездието в Пенемюнде. По време на бомбардировките на Съюзниците много хора от Хамбург се настанили в един от жилищните блокове на хотелския комплекс, а по-късно бяха тук са настанени бежанци от източната част на Германия. До края на войната в тези сгради живеели служители към Луфтвафе. След войната хотелският комплекс Прора се използва като военен аванпост на Източногерманската армия. След обединението на Германия през 1990 г. част от него е използвана от Военното техническо училище в Бундесвера, а по-късно през деведесетте години приема бежанци от Югославия, търсещи политическо убежище.

Днес, хотелският комплекс, а и районът като цяло е до голяма степен изоставен. Изключение правят единствено няколко блока от комплекса, които са били реставрирани за други цели. През 2011 г. един от блоковете в хотелските комплекси бе преобразуван в младежки хостел с 400 легла и планът на инвеститорите е Прора се превърне в модерен ваканционен курорт, макар и със значително намалена възможност за настаняване – до 300 легла, които да бъдат част от цялостен завършен проект, включващ в себе си тенис кортове и плувен басейн, както и малък търговски център.

През 2013 г. немската фирма Metropole Marketing купи правата за обновяване на хотелския комплекс и пускането на пазара на жилищата като летни домове и вили

През тази година са ремонтирани апартаменти в т.нар. Колос, които се продават на стойност до 700 000 евро. Срокът на завършване на първите апартаменти бе края на 2016. Именно в споменатата година първият от новите апартаменти бе открит в Блок 1.

Хотелът „Prora Solitaire“ в блок 2 отвори навреме за периода на летните отпуски през 2016 г., а няколко реновирани апартамента бяха продадени в този блок до средата на 2017 г. И към днес е възможно да се настаните в някои от реновираните стаи.

Четири от сградите са в процес на реконструкция, а останалите са изоставени и остават в руини.