Palatka.bg

Някой ден дрехите ви ще бъдат направени от стар хляб

Хляб – една от придобивки, с които човечеството продължава оцеляването си през вековете. Той има много приложения и играе централна роля в културата на хранене на почти всички народи. Но в научната лаборатория на шведския университет в град Борас се е намерило още едно неочаквано приложения на хляба. То е свързано с стремглавото увеличаване на изхвърлянето на хляб от шведските супермаркети всяка годи. Ето защо учените работят върху възможността да трансформират негодните хлебни отпадъци в прежда.

Изхвърлянето на хляб заема най-голям процент от храната, от която се избавят търговците

Това означава, че зърнените продукти оказват огромен отпечатък върху състоянието на околната среда, казва Аркам Замани, един от университетските преподаватели в областта на рециклирането на природни материали. Според Замани неудържимото разразстване на текстилната индустрия в глобален мащаб се дължи на увеличаване на търсенето. Екипът от учени, на които тя е ръководител, си е поставил за цел да се обърне внимание и на двата проблема едновременно – свръхпроизводството на хляб и нерециклиращите се материи за дрехи.

Взимаме всичкия негоден за продажби хляб от местния магазин в Борас, пояснява Замани, като той трябва да е бил прясноизпечен и не опакован в найлонови опаковки. Процесът започва със смесването на всичкия „хлебен материал“, като още по-добре би било, ако хлябът е със закваска, продължава Замани. Сместта се поставя в биореактор, необходим за отглеждането на специална гъбичка, съществуваща изначално в структурата на печивото. Размножавайки се, гъбичката образува колония в биомасата, чиито клетки учените започват да отделят от протеина. Впоследствие протеинът може да послужи като храна за животни, но най-важното е, че в процеса на делене биополимерите на клетъчните стени се усукват в текстилни нишки.

В бъдеще учените очакват, че конците ще се превърнат в най-успешната суровина, употребявана при производството на природно-синтетични материи за дрехи

Добрата новина е, че този вид текстил може да бъде напълно усвоен от природата, след като бъде изхвърлен. В момента шведските учени се стремят да усъвършенстват качеството на хлебната гъбична нишка.

Текстилната индустрия използва толкова много ресурси и вредни химикали, подчертава Замани, като допълва, че най-използваните материали са пластмаса и памук. Както е известно, памукът е една от културите, като изисква най-много напояване при отглеждането си.  Всъщност, платовете се рециклират трудно и иновациите при създаването на нови материи, полезни за околната среда, са по-нужни от всякога, напомня Замани.