Palatka.bg

По света: какво не трябва да правите с флаговете на държавите

Символите са важна и мощна част от всяка култура. Дали ще е историческа личност, спортен отбор или религия – всички те могат да бъдат подложени на поругаване. Не е лесно една държава да бъде унищожена, но нейните символи са напълно уязвими. Един от основните символи, с които се представя пред света всяка нация е нейният национален флаг.

Колкото са страните по света, толкова и са наказанията за онези, дръзнали да унищожат националните й символи

Концепцията за национално знаме и нация е стара, а повечето държави, които днес познаваме, не са съществували до преди XVII-XVIII в. Преди това имало територии, царства, империи и различни политически и географски образувания, но нямало общопризнато разбиране за нация с определи граници и правителства и правила за комуникация помежду им. Флаговете от своя страна са доста стари, разбира се, но преди Епохата на платното (корабостроенето и колонизирането на Новия свят) те служели основно за комуникация и идентифициране на различни групи от хора като например семеен род или военни единици. Като национални символи флаговете се появили едва в средата на 1800-те години.

Тъй като съществува отскоро, концепцията за горенето на флагове може да бъде смятано за напълно нов феномен

Преди началото на Съвременната епоха подпалването на чучела било много по-разпространено при обществени вълнения и изразяване на недоволство. Във Обединеното кралство съществувала традиция да се изгаря чучело на Папата или на провалил се католически заговорник като случая на Гай Фокс, който направил неуспешен опит за т.нар Барутен заговор през 1605 година. Тази традиция продължила в течение на стотици години. Управителите олицетворявали държавата, а при отсъствието на други символи, узаконяващи територията, хората изгаряли образите на определени хора с обществена значимост.

Но флаговете имат няколко преимущества пред образите на хора

Те са по-евтини и лесни за изработка, отколкото макет на човек. Освен това са и доста по-лесно запалими в зависимост от материята, от която са направени.

Разпространяването на изгарянето на флаг като крайна форма на протест набира популярност в САЩ през 1960-те години по време на вълненията срещу войната във Виетнам, въпреки че в останала част на света тази форма на протест вече същестувала.

Дори изгарянето на националното знаме да е нещо, което никое правителство не иска да види в централните новинарски емисии, забраната това да се прави не се различава от разгонването на протест чрез сълзотворен газ или гумени куршуми. Причините за въвеждането на закони, забраняващи поругаването на флага се различават навсякъде по света. В Дания например законът гласи, че изгарянето на знамето на чужда страна се смята за провокация, която може да урони пресижа на страната в международен план.

Австралия е една от страните, включително САЩ, Канада и Белгия, където изрично се позволява изгарянето флаг

През 2005 година по време на расистките бунтове на австралийския плаж Кронула, младеж от ливански произход запалва австралийското знаме. Той обаче получава обвинение не за този краен акт, а за открадването и унищожаването на чужда собственост. Освен това изгарянето на флаг в Астралия и други западни страни, включително Франция, може бъде причина за повдигане на обвинения като нарушаване на мира, палеж и други престъпления, които нямат нищо общо с престъплението поругаване на национален символ.

От друга страна в Китай през 2017 година са затегнати мерките срещу оскверняването на държавните символи. Например, ако някой бъде хванат да пее по осмиващ начин националния химн, може да попадне в затвора за поне три години. Подпалването, обезобразяването и мачкането на китайският флаг е сигурен начин да завършите зад решетките.

В Индия гаврата с флага включва списък с много различни понятия

Законът изисква индийското знаме да бъде поставяно по строго определен начин между чуждите национални флагове. Освен това тежестта на материята е строго специфична. През 2007 година срещу националния герой и крикетист Сачин Тендулкар била подписана петиция поради това, че си позволил да разреже торта с индийския флаг.

Израел е друга страна, която спазва строго закона, когато някой дръзне да накърни флага по време на протест. През 2016 година правителството увеличило глобата при погазване на закона – $16000 и три години затвор.

Може би тези наказания са твърде строги, но понякога те самите представляват символни актове. В Мексико поругаването на националния флаг е незаконно, но не винаги се преследва от закона. През 2008 година след дълга съдебна битка популярният поет Sergio Witz бил признат за виновен за поругаването на мексиканското знаме в своите скандални стихове, публикувани през 2002 година.

Всички държави се отнасят по различен начин с гаврата със своите флагове. По своя замисъл обаче, всички закони са насочени към овладяването на общественото недоволство и протест.