Palatka.bg

Чудните двуцветни омари, които поразиха учените

С лунички, оранжеви краски – непознати досега – това са фантастичните двуцветни омари, които напоследък са били открити във водите край щата Мейн, САЩ. Рибарят и капитан Дарил Дънам става свидетел на красивия улов, попаднал в рибарската му мрежа. Едната половина на омарите е изпъстрена в кафяви лунички, подобно на лъскав мокър камък, а друга страна е изцяло оцветена в кремаво-оранжеви краски. Необичайният външен вид на откритите омари напомня късчета от изкуството на професионален художник, но те са истинска находка за учените.

Омарите могат да се срещат в доста разнообразни цветове – от кафяво до синьо и жълто

Пигментът на тялото им зависи от протеините, които си взаимодействат с каротеноида астаксантин. Според директора на Института в Мейн, Ричард Уейл, разнообразието от протеините, и каротеноидите допринася за оформянето на голям спектър от цветове.

Странните двуцветни членестоноги обаче не са новост за учените. Още през 1959 година изследователите от Института Смитсониан на университета в Ню Хемшир попадат на информация за подобни екземпляри. Те били с „наполовина нормално оцветяване и наполовина небесно синьо“ и „наполовина зеленикаво-черно и наполовина светло оранжев цвят“. Според учените наличието на подобно оцветяване води до заключението, че се случва нещо при процеса на възпроизвеждане на омарите. Често двойното оцветяване се среща при двуполовите екземпляри, казва Уейл.

Хермафродизмът сред животните е съвсем познато явление

Той се появява на ранен етап по време на развитието на ембриона и при ракообразните. Когато ембрионът съдържа само няколко клетки в момента на делене, хромозомите могат да не се разделят правилно. Това води до дисбаланс при по-нататъшното клетъчно делене, необходимо за детерминирането на пола. Тази аномалия се изразява и в окраската на омара, пояснява Уейл. Ако омарът има различие във външните отличителни белези, то най-вероятно се наблюдават и вътрешно полови такива – яйчници се намират от едната страна и тестисите от другата.

Въпреки това, двуцветният пигмент според някои учени не е напълно достатъчно доказателство за наличието на хермафродизъм при омарите. Според изследователят на морското дъно Майкъл Тлъстли, хермафродитите могат да бъдат в един цвят, а двуцветеният омар може да бъде и обикновено еднополово членестоного. Досега учените са срещали само няколко двуцветни екземпляри  – веднъж на 50 милиона, пояснява Тлъсти. Хермафродизмът е бил документан и в други случаи между членестоногите като скаридите и двуцветните раци, припомня той.