Palatka.bg

Защо хората по света не се хранят единствено с вилица и лъжица?

Храната по целия свят не само притежава безброй вкусове и начини на приготвяне, но едно и също ястие може да се консумира по различен начин. Когато например става въпрос за ориза и приборите, в западните страни хората се хранят с вилица, в Китай – с пръчици, а в Индия – с дясната ръка. Как се създават обичаите на хранене – влияние оказват три фактора: природно-климатичните условия, историческите особености и религиозните вярвания.

За номадските племена от пустинните земи на Африка, Близкия Изток, Средна Азия и народите, населяващи териториите от Индия, Непал, Кавказ и Далечния Север винаги е било присъщо да готвят с помощта на нож, но да се хранят с ръце. Причината се крие в суровите климатични условия. Животът в непоносима жега или обратно – в суровата зима и планинските райони е допринесъл за формирането на традиции при консумирането на храна. Има нещо, което е поддържало всички цивилизации живи. И това бил въпросът как ще си набавят храната. В зората на човечеството комфортът при хранене бил почти винаги ограничен.

В азиатските страни като Китай, Япония, Виетнам и Корея, и донякъде в Тайланд, където е разпространено конфуцианството, най-популярният прибор на масата безспорно са пръчиците

Причината за това е, че китайският мислител Конфуций възприемал ножа като оръжие за убийство и въобще не го използвал. Другата причина за въприемането на пръчиците като основен прибор бил именно оризът. Овалната форма на зърното позволявала след сваряването му да се хваща лесно на малки топки между пръчиците.

Присъщите за европейците прибори за хранене като нож, вилица и лъжица не се появили по едно и също време. Най-старият им първообраз наподобявал нож. Според историческите сведения първите ножове служели за направата на каменни остриета, които били необходими по време на лов.

По-късно се появила и лъжицата. Първоначално като такава служела мидата или раковината на различни мекотели. С нея било доста удобно да се загребват течности. В течение на времето мидата била подменена с гребалка и така накрая се трансформирала в лъжица. През следващите векове тя неведнъж изменила своята форма, докато не станала такава, каквато я познаваме днес.

Най-младият от всички прибори е вилицата. Първите известни екземпляри били открити в древните държави

Предшественикът й – двузъбото копие – било идеално за набождане на месото, приготвяно в кипяща вода или при обръщането му в тигана. Първите вилици имали два зъба, но не извити , подобно на сегашните, а прави и продълговати. Допълнителните зъбци и характерната форма на вилицата се появили едва през XVII-XVIII век. Но католическата църка се опитвала всячески да се противопостави на разпространението на този прибор, считайки, че поради „рогатата” си същност той имал връзка с дявола.

Според съвременните изследвания, 30% от населението на Земята се храни с нож, лъжица и вилица, а около 30% – с пръчици. Най-интересното е, че най-голямата част от хората се хранят с ръце.

Днес почти всеки съвременен човек има достъп до всички прибори за хранене. Можем да ядем суши с пръчици или да се наслаждаваме на ориза с ръце, какъвто е етикетът в редица средноазиатски народи. Въпреки, че в западния свят е възприето да се яде с помощта на прибори, хлябът се консумира с ръце, с които е истинско удоволствие да се хапват и хрупкавите пилешки крилца. В местата за бързо хранене почти никой не използва прибори и това е норма, възприета в храненето на съвременния човек.