Palatka.bg

Къде се намира Бугенвил и можем ли да очакваме скоро да се превърне в най-младата държава?

Остров Бугенвил се намира в южната част на Тихия океан, може да се превърне в най-новата държава в света след като наскоро жителите на острова гласуваха в референдума, резултатите от който демонстрират в огромна степен желанието за независимостта на острова от Папуа Нова Гвинея. Независимо, че в политически аспект остров Бугенвил е част от Папуа Нова Гвинея, географски е елемент от архипелага на Соломоновите острови. Въпреки че 98% от гласоподавателите изразиха желание техният остров да се самоуправлява напълно, превръщайки се в независима държава, предложението за отделяне на остров Бугенвил все пак ще трябва да бъде одобрено от политическите лидери, както на Бугенвил, така и от Папуа Нова Гвинея. Тъй като това е бавен, сложен и тежък процес, който може да отнеме години, е малко вероятно е остров Бугенвил да измести Южен Судан от позицията „най-младата нация в света“ особено скоро.

С какво е известен остров Бугенвил?

Бугенвил е известен с това, че е дом на някои от най-големите находища на мед в света. След откриването на рудника през 70-те години на миналия век много работници идват от чужбина, за да печелят от активната минна дейност. Това предизвика смущение в местното население, което започнало да осъзнава, че няма да получи почти нищо като последица от откриването на мината, която в крайна сметка принадлежала на острова.

От 1988 до 1998 г. в Бугенвил се води гражданска война между местни сили, които желаят независимост и правителствените сили на Папуа Нова Гвинея

Около 20 000 живота са били изгубени в рамките на това ужасяващо за местните хора десетилетие. Мирните преговори били водени от Нова Зеландия и в крайна сметка разговорите доведоха до края на войната и активните насилствени действия. Едно от условията за подписване на примирие между двете воюващи страни било в бъдеще да се проведе референдум за независимостта на остров Бугенвил.

Бугенвил е под юрисдикцията на Австралия до 1975 г. Населението му малко над 200 000 души и, ако позицията му като най-новата независима нация бъде финализирана, то това означава, че освен най-новата държава, остров Бугенвил  ще бъде и в списъка с държави с най-малко население.

 

Красив и спокоен местен плаж

Кадър, демонстриращ минната дейност на острова

Логото на силите за независимост на остров Бугенвил.