Palatka.bg

Нирвана от звук и вода – небесният водопад Килт Рок в Шотландия

Някъде там в западна Шотландия и по-точно на остров Скай цари недокоснатата красота на природата – една от най-ценните забележителности на страната. На това това райско кътче се издига известната скала Kilt Rock, а от нейните стръмни стени се спуска водопадът от езерото Мийлт. Именно разположението на древните скали Килт Рок и грохотът на падащата водна стихия създават необикновен звук, който може да се чуе само на това място.

С височина 90 метра мощният поток се стича направо в Атлантическия океан. Тук крайбрежният вятър духа непрестенно с сила, която разнася падащата надолу вода и я превръща в ефирен воден прах, който едва докосва океана. В буреносните ветровити дни на годината, точно когато вятърът разпръсва водата, Килт Рок не може да бъде доближаван, още повече, че гъстата мъгла го обгръща във воала си. Но когато слънцето успее да пробие с лъчите си, тогава водопадът блесва с цялата си приказност.

Скалите Килт рок и водопадът Мийлт разкриват живописен пейзаж и хармония, може би защото са пример обект, образуван от суровия чар на вулканичната дейност, случила се преди милиони години. Целият остров се състои от лава, която е застинала под формата на скали, хълмове и поля. Базалтовите отвесни колони на скалите стоят върху пясъчна основа, обливана от вълните на океана. На скалите се виждат образувалите се гънки, напомнящи мъжката национална дреха – килт. Оттук идва и името на скалите – Килт Рок. В момента, в който водата се стреми надолу, докато вятърът се опитва да прониже водопада, прекрасен и завладяващ тон започва да звучи навсякъде около Килт Рок.

Въпреки че водопадът се счита за не толкова известен, тук идват голямо количество любители на пешеходния туризъм

Много от тях се стремят да посетят острова в утринните часове, когато край водопада се образува дъга, ако времето разбира се е благосклонно. Това е причината пътешествениците предварително да уточняват прогнозата и да планират точния момент за посещение.

Този природен шедьовър вдъхновява и доста художници от различни краища на света, които желаят да запечатат обаятелния водопад в своите картини. Несравнимото изживяване  и сливане с природата на Килт Рок може да се опише като екстаз от усещането, че се намираш на края на Вселената.