Palatka.bg

„Главата на стария дракон“ – мястото, на което Великата китайска стена среща морето

Великата китайска стена е едно от най-невероятните архитектурни достижения на човешката мисъл и най-амбициозният строителен проект, създаван някога в историята на човечеството. Изграждането на тази страхотна отбранителна структура, построена с цел да предпазва от нахлуването на външни военни сили Китайската империя, ни връща далеч в историята – преди повече две хиляди години. Особено известна е стената, построена между 220-206 г. пр. н. е. Тя е построена от Цинският владетел Джън, който подчинява останалите воюващи царства и през 221 година пр. Хр. обединява Китай като първи император на Цин, приемайки името Цин Шъхуан.  Оттогава насам Великата китайска стена е била разрушавана и изграждана отново, поддържана и укрепвана от безброй владетели. Строежът продължава до династията Мин (1368–1644), когато Великата стена се превръща в най-голямата военна структура в света.

DSCF2287

Едно от по-интересните места за посещение на Великата китайска стена е мястото, където тя завършва, достигайки Бохайско море близо до Шанхайгуан в град Цинхуандао на около 300 километра източно от Пекин. Шанхайгуан или проходът Шанхай е един от основните проходи на Голямата китайска стена, разположен на юг от планината Ян и на север от Бохайско море. Стената се простира на 5 километра северно от прохода Шанхай, където достига морето. Оттук започва Великата китайска стена (или завършва в зависимост от това как я гледате) и се простира до езерото Лоп на запад, по дъга, която приблизително очертава южния ръб на Вътрешна Монголия. Дължината ѝ е приблизително 8 850 км.

Where the Great Wall meets the Sea

Този край на стената е известен като Laolongtou или Главата на Стария дракон, защото местните твърдят, че изглежда като дълъг дракон, потапящ главата си в морето

Този участък от Великата китайска стена се простира на около 23 метра навътре в Бохайско море. Ако изпитвате интерес е възможно да се качите на Стената и да погледнете през ръба директно надолу. Главата на Стария дракон е построен през 1579 г. в династията Минг.

Old Dragon's Head

Тази част от стената е формирана главно от 7 части, които заедно оформят Каменния град, кулата Ченхай, храмът на Нереус, кулата на маяка Джинглу, прохода Нанхайко (Южното устие), провинцията Нингхай и стените на Бинхай (край брега на морето). Сред тях без съмнение кулата Ченхай е най-известната структура. Това е двуетажна сграда, изградена от дърво и тухли, която е функционирала като отбранителна кула, на която са заставали стрелци с лъкове. Веднъж императорите от династията Цин посетили кулата, докато пътували към Североизточен Китай, за да почетат предците си. Те оставили много стихотворения и надписи, някои от които са вградени в стените на кулата и до днес.

stairs to the Old Dragon's Head