Palatka.bg

Атабад – приказното езеро, родено от гнева на природата

На 4-ти януари 2010 година в долината Хунза, намираща се в северен Пакистан, се случва ужасяващо свлачище. С пропадането на земята селцето Атабад се озовава погребано под пръстта и камъните, 20 души загиват, а 26 къщи са напълно унищожени. Бедствието обаче не свършва до там. Свличането на земната маса прегражда река Хунза и бързото покачване на водата от новосформиралото се езеро заплашва хората от двете страни на естествения бент.

Водите зад него достигат до дълбочина от страховитите 90 метра, образувайки езеро, чиято дължина се простирала на впечатляващите 20 километра! И докато езерото нараствало, над 6 хиляди души били принудени да напуснат, колкото се може по-бързо своите домове. През това време водата наводнила магистралата Каракорум, което довело до откъсване на региона от света.

През месец май 2010 властите прокопали проливник, с който насочили оттичането на водата от бента. Месец по-късно твърде големият обем вода се излял върху свлачището, а след това се наводнили село Шишкат и Гулмит. До края на лятото отводнителният канал вършил добра работа, но животът на поне 25 хиляди души се изменил. Пакистанското Пправителство осигурило помощ на пострадалите, но във въздуха витаел страхът от следващата природна катастрофа. В случай, че бентът се пропукал или срутил, 50 хиляди души щели да попаднат в смъртна опасност. Освен това магистралата била главната връзка със съседен Китай.

За щастие природният бент издържал. След тази катастрофа се родила нова неочаквана атракция, която скоро щяла да се превърне в хит сред туристите – впечатляващото езеро Атабад

Не всички са чували за съществуването на това приказно тюркоазено езеро – една от най-големите забележителности на този регион в Пакистан.

Прохладните води на езерото се изпъстрят в тюркоазени нюанси през пролетта и началото на лятото, когато при снеготопенето от близките планини започва да се стичат водни наноси и да пълнят новообразувалото се езеро. През зимата то заспива под леда.

Повечето посетителите идват, за да се насладят на необикновеното езеро, когато се разтопи ледът. За да могат да видят отблизо новото природно чудо, на туристите се предоставя възможността да обикалят езерото с лодки, джет ски и риболов. С нарастването на посещенията се е увеличил и броят на хотелите и къщите за гости около езерото Атабад с изглед към красивия пейзаж.

Напливът на туристи оказало положително влияние местните хора, които пострадали от природния катаклизъм. Сега, когато магистралата е напълно ремонтирана с нови тунели, достъпът е по-удобен, отколкото в миналото. И все пак, ако накога ви се отдаде възможността да преплувате езерото Атабад с лодка, не забравяйте, че на дъното му лежи погребано село, чиято съдба е била в ръцете и волята на природата.