Palatka.bg

Банята на дявола – непоносима смрад и неонова красота на едно място

Нова Зеландия е дом е остров на чудесата и дом на някои мътни, бълбукащи геотермални местенца. Може би най-интригуващото от тях е и най-спокойно, но точно в това се състои чарът на неговата мистерия. Познато като Банята на Дявола, този неоновозелен басейн с воняща застояла вода е едно от природните чудеса в местността Уаи-О-Тапу в Нова Зеландия.

Между гейзери и блата, над които се издигат цветни пари, по време на вулканичната дейност били образувани интересни водоеми като Банята на Дявола. Дори да не може да се похвали с голяма активност като други подобни места наоколо, миризливият зелен басейн е един от най-привличащите окото (и разбира се, другата причина е името му).

Wai-O-Tapu thermal wonderland, New Zealand
Басейнът се крие в падина, която според учените се образувала след силно изригване

Светлозелената вода дължи цвета си на химическото вещество сяра, която плува на повърхността на езерото. Именно зеленият цвят идентифицира наличието на активния минерал, докато другите нюанси като синьо, червено, намиращи се наоколо, показват съдържание на още различни вулканични елементи.

Произходът на демоничното наименование на басейна не е известен, но имайки предвид сюрреалистичния му вид, няма да е никак чудно, ако самият Сатана покаже рогата си от притихналото електриково езеро, смятат много от посетителите му. Множеството легенди за езерото твърдят, че то е дълбоко до самия пъкъл, но всъщност дълбочината на водата е не повече от метър.

Въпреки името и доста плашещата геотермална химическа течност, изпълваща Банята на Дявола, езерото е една от най-любимите туристически атракции на любителите на странни и дори страшни природни забележителности. Езерото е оградено с цел да се ограничи достъпът и случайните инциденти. Миризмата, която се носи от водата, не може да бъде изтърпяна от всеки турист. Отблъскваща и в същото време хипнотизираща, Банята на Дявола е притихнала в своята недостъпност и силна миризма на развалени яйца. Цялата й красота може да бъде видяна отвисоко, където минават редовно планинските колоездачи на Нова Зеландия.