Palatka.bg

Ротердам – едно от съкровищата на Нидерландия

Ротердам е един от най-разноликите градове в Европа. Със своите футуристични небостъргачи, причудливи геометрични форми и невероятна хармония, вторият по големина град в Холандия впечатлява дори опитните пътешественици. Ето защо екипът на palatka.bg реши да ви заведе на разходка в града на модернизма и архитектурните чудеса.

Визитните картички на града

Пътят на почти всеки турист, който за първи път посещава Ротердам, започва от Централната гара. И тя наистина заслужава особено внимание: покривът на зданието Rotterdam Centraal е във формата на бумеранг, направен e от неръждаема стомана и дърво. Железопътната гара обслужва не само междуградските и международни влакови композиции, но също и връзки с метрото, трамвайни и автобусни линии.

Инфраструктурата на града е изключително подходяща да се придвижвате с колело. Ако искате обаче да разгледате основните забележителности на Ротердам, може да го направите пеша, тъй като са съсредоточени в центъра на сравнително близко разстояние.

Започваме с главното: визитната картичка на Ротердам – 185-метровата кула „Еуромаст“. Тя е построена по проект на холандския архитект Хю Мааскант за международното изложение за цветя „Флориад-1960“. От наблюдателната й площадка може да се види целия град. При ясно време видимостта е до 30 километра, казват, че на хоризонта може да се види даже Хага.

В кулата е разположен панорамен ресторант, а също и мини хотел с няколко луксозни стаи. Имайте предвид, че на входа на кулата не приемат пари в брой. За да си купите билет, който струва 9,75 евро, ще трябва да платите с банкова карта. От септември 2014 година услугата се заплаща само  по електронен и банков път.

 

Друг главен символ на града е величественият мост – „Еразъм“ (Erasmusbrug), които съединява южната със северната част на града. Смята се за най-големият и най-тежкият в Европа. Заради необичайната му конструкция го наричат „Лебедовият мост“. Между другото на мястото са заснети част от сцените на филма „Кой съм аз?“ с участието на Джеки Чан. Мостът се използва за заря, концерти и други събития.

Защо градът няма исторически център?

Ротердам няма исторически център – градът понася сериозни разрушения от германската авиация по време на Втората световна война. Единственото място, което позволява да се види градът такъв какъвто вероятно е бил, е Старото пристанище (Oude Haven). То е създадено през 1350 г. и днес е приспособено за разходки и отдих на местните жители и туристи. До водоема, където са закотвени стари яхти и рибарски лодки, се издигат старинни здания, построени между XVI и XVIII, в които днес са разположени ресторанти и кафенета. Тук се намира и „Белият дом“ (няма нищо общо с политиката), който в момента на построяването му през 1989 година е бил най-високата сграда в Европа – 43 метра.

Необичайната архитектурна форма на Ротердам разбива на пух и прах представите за Холандия като страна със старинни улички и спретнати къщички. Ярък пример за този контраст е „Къщата куб“, построена по новаторския проект на архитекта Пит Блом. В тези на пръв поглед неудобни за комфортно пребиваване геометрични фигури живеят хора. Те не отказват на любопитните туристи и разходка в необичайния им дом.

Тук се намира и улица „Оверблаак“, където е разположен музеят KijkKubus, в който пътешествениците могат да разберат какво е да живееш в куб. Цената на билета е  2,5 евро за възрастен и 1,5 евро за дете.

 

След като прекосите пъстрата улица, ще се озовете на „Маркет хол“  (The Market Hall).  Това е „Сикстинската капела“ на Ротердам, на чието откриване е присъствала самата кралица на Холандия – Максима. Футуристичното съоръжение във формата на арка още преди да бъде завършено попада в топ 10 на най-невероятните сгради в света – класация на CNN, които всеки запален пътешественик трябва да види. В „Маркет хол“ са разположени не само магазини и пазар, но и апартаменти и подземен паркинг. Влизайки вътре, разбираш, че си попаднал в гастрономически рай. На територията на закрития пазар има щандове с напитки и храни от различни краища на света, типични национални специалитети, павилиони със свежи плодове и зеленчуци, ароматни подправки и какво ли още не.

На две крачки от „Маркет хол“ се намира протестантската църква „Свети Лаврентий“ – единствена сграда в града, запазила облика си от Средновековието. Строителството на храма е започнало през далечната 1449-та година и завършва почти век по-късно – през 1525-та. По време на Втората световна война светата обител е частично разрушена. След като настъпва мирът се чуват призиви развалините на храма да бъдат разчистени. Повечето местни обаче се застъпват за църквата и я възстановяват напълно. През 1968 година за първи път след войната църковната камбана бие, за да призове хората да дойдат на служба. Днес в „Св. Лаврентий“ се намира най-големият в Холандия орган, обособени са кафе, арт пространство и инсталация с огледала. Цената на посещението с аудиогид е три евро за възрастни, две евро за подрастващи, а за децата под 12 години входът е безплатен.

Както и в повечето европейски столици, така и в Ротердам се издава специална туристическа карта Rotterdam Welcome Card. Тя включва неограничен брой пътувания с обществен транспорт(метро, трамвай и автобус), както и отстъпка от 25% при посещението на повече от 50 забележителности в града. Картата е с продължителност от едно до три денонощия, като за 24 часа струва 11 евро.

Къде да хапнете ?

Един от най-известните ресторанти в Ротердам е „HMB“, разположен на небостъргача De Rotterdam. Тази година авторитетното издание Lekker го включва в класацията си за 100-те най-добри ресторанта в Холандия. Цените на ястията са от 5 до 24 евро, а във винената листа има над 100 вида от Дионисиевата напитка от цял свят.

Ако обичате да похапвате прясна риба и морски дарове, можете да отидете в най-добия ресторант със средиземноморска кухня в града — Zeezout. Заведението е изключително популярно сред местните и туристите, затова е добре да си резервирате маса по-рано. За вечеря за двама с чаша вино си пригответе около 100 евро.

За пътешествениците с по-нисък бюджет, подходящото място за обяд или вечеря в Ротердам е „Маркет хол“, където можете да хапнете за 10 евро.

Какъв подарък да купите от Ротердам?

От малки дървени ветрени мелници, през луковици на лалета до вкусно холандско сирене. Цените в Ротердам като цяло са по-ниски от Амстердам, така че пазарувайте смело!

Снимки: Pixabay