Palatka.bg

10 забавни рекорда на Гинес, които не сте подозирали, че съществуват

Съществуват много рекорди на Гинес, с които повечето хора са добре запознати, но някои от тях са толкова нелепи, че дори не бихте си помислили, че изобщо има категория за нещо подобно в световноизвестната „Книга на световните рекорди на Гинес“.

„Книгата на световните рекорди на Гинес“ е завладяваща колекция от изключително причудливи рекорди, поставени в целия свят. Успяхме да съберем някои от по-шантавите световни рекорди, за които вероятно никога не сте чували, така че се насладете на тези забавни и нетипични постижения, намерили място в книгата.

Последните издания наблягат на рекорди постигнати от човека. Обхванати са от обичайните дисциплини като „вдигане на тежести“ до екстравагантни като „хвърляне на яйце за разстояние“, като са отправени критики, че новия формат акцентира твърде много на визуални шокиращи материали като физически деформации, странно изглеждащи зеленчуци и чудати каскади. Също има и рекорди, за които обективността очевидно е била жертвана заради популярността – Парис Хилтън е обявена като „най-надценената знаменитост“. Вероятно сте попадали на много нелепи рекорди през годините, както и ние, но сме почти напълно убедени, че тези, които ще ви представим днес не са достигнали по-рано до вас.

10. Най-много тоалетни седалки, счупени от главата за една минута

Това вероятно ви звучи изключително нелепо, но не се притеснявайте, ние едва сега започваме. Кевин Шели успява да запише името си в „Книгата на световните рекорди на Гинес“, счупвайки 46 дървени седалки за тоалетни чинии за една минута, използвайки само главата си. Това се случва през 2007 г. и не е изненада, че оттогава никой не се опитал да счупи рекорда му. Браво, Кевин! Родителите ти вероятно са особено горди!

9. Най-много получени целувки за 30 секунди

Предполагаме, че това е рекорд, в който мнозина биха желали да се включат. Флориан Силбърайзън е целунат от 25 мажоретки 74 пъти в рамките на 30 секунди. Това е постигнато на 16 юли 2017 г. и все още е световен рекорд за най-много целувки, получени за 30 секунди.

8. Най-много „Дай пет“ в рамките на една минута

Този „подвиг“ всъщност е постигнат от двама мъже – Кайзер Пермантенте и Джейсън Верът през 2016 г. в Сан Диего, Калифорния. Тези мъже успяват да „си дадат пет“ цели 290 пъти в рамките на една минута, което, ако се замислите или опитате с колега или приятел, то ще осъзнаете, че е сериозна бройка.  Дано тези двама мъже са останали и досега най-добри приятели, защото споделят спомен, който никога няма да забравят.

7. Най-високата кула от понички

Това категорично е най-вкусният рекорд в списъка ни. Интересното е, че този рекорд дълго време се държеше от авторите на филма „Симпсънс“, но наскоро беше подобрен от членовете на Еврейския център за живот в Южна Африка. Те успяха да подредят понички, които поставени една върху друга надхвърлят височина от метър и половина.

6. Най-голямата суши мозайка

Този рекорд не е направен в Япония, можете ли да си представите? Постигнат е от норвежки готвачи, а мозайката им е измерена на с големина от близо 60 квадратни метра. Те решили да се опитат да подобрят рекорда като част от тържество в чест на 100-ия рожден ден на норвежки футболен клуб. Впечатляващ рожден ден завърши със сертификат от „Книгата на световните рекорди на Гинес“.

5. Най-мащабният бой с възглавници


Този рекорд всъщност звучи особено забавно. Той е записан на името на град Сейнт Пол в щата Минесота в Съединените американски щати, а броят на хората, присъствали на тази огромна битка, е бил впечатляващите 6 661. Всички тези хора всъщност присъстват на двубой на местния отбор по американски футбол Saint Paul Saints, така че идеята не била толкова трудно да се организира. Все пак бихме се радвали да можем да участваме в подобряването на подобен рекорд, особено в настоящата ситуация.

4. Най-големият парад на бански костюми по ски

Връщаме се в сферата на супер нелепите рекорди с този, който се записва в Русия. 1008 души в град Сочи се събрали и организирали парад по бански костюми. В изключително студено време. Докато се движат със ски. Сякаш няма смисъл да добавяме нищо повече освен…Честито?

3. Най-продължителното завъртане на баскетболна топка върху четка за зъби

Индиец от Канада постави този рекорд съвсем скоро – през 2019 г. Той успя да завърти баскетболната топка върху четка за зъби в и тя остава във въртеж цели 1 минута и 8 секунди. Нека допълним и, че той държи четката за зъби в устата си! Това е един от най-малко впечатляващите рекорди в списъка, но не можете да отречете, че е меко казано причудлив.

2. Най-дълга кариера като продавач на сладолед

Този рекорд не е толкова причудлив, но е изключително трогателен. Алън Ганз работил като подавач на сладолед цели 73 години, носейки радост на хиляди деца. Той работи в Бостън и кой знае кога ще спре. Пожелаваме му още дълги години да продължава да продава сладолед, а с него и радост. Това е рекорд, който вероятно никога няма да бъде подобрен.

1. Най-косматото семейство

Това е рекорд, спечелен от генетично състояние, което го прави малко по-странен от останалите, но все пак е напълно официален. Всички членове на семейство Гомез имат рядко медицинско състояние, поради което буйно окосмение расте по всички части на тялото им. Почти 98% от телата им са покрити с косми, така че те успяват да поставят световния рекорд за най-космато семейство през 2000 година. Съществуват дискусии по отношение на въпроса дали този рекорд трябва да бъде премахнат, както други в миналото. Създателите на книгата смятат, че понякога, публикувайки някакъв рекорд, книгата окуражава той да бъде подобрен. Например публикацията за най-тежка котка подтиква много собственици на животни да хранят прекалено питомниците си, само и само да подобрят рекорда. Също пример за такъв рекорд е рекорда за свободно гмуркане. Поради опасността за участниците този рекорд не бива публикуван. През 1991 отпадат рекордите по надяждане и надпиване от съображения за здравето на участниците, както и от последващи съдебни искове.

Някои категории са затворени за бъдещи претенденти, защото рекордът до момента се смята отвъд нивото на допустимост за здравето на човека. Има случаи, когато такива категории са били отваряни повторно. Например гълтането на мечове е затворена през 1990, но през 1998 трима претенденти биват допуснати до състезание в тази категория