Palatka.bg

Айризеенвелт – най-голямата ледена пещера в света

Айризеенвелт (на немски за „Светът на ледените великани“) е естествена варовикова ледена пещера, разположена във Верфен, Австрия, на около 40 км южно от Залцбург. Това е най-голямата ледена пещера в света, простираща се на повече от 42 км.

Пещерата Айризеенвелт е създадена от река Залцах, докато тече през планинските ерозиращи проходи преди близо 100 милиона години. В течение на хиляди години пукнатините във варовика стават все по-развити, когато водата ерозира скалите. През зимата, когато въздухът в планината е по-топъл, отколкото навън, студен въздух се влива в планината и понижава температурата в долните райони на пещерите до температура по-ниска точка на замръзване. През пролетта водата от топящия се сняг прониква през пукнатините в скалата и когато достигне по-студените долни райони на пещерите, замръзва и бавно се превръща в прекрасните ледени образувания, видими вътре в пещерите.

Въпреки че пещерата е с дължина 42 км, само първият километър – районът, който туристите могат да посещават, е покрит с лед. Останалата част от пещерата е оформена от варовик. Тъй като входът към пещерите е отворен целогодишно, прохладни зимни ветрове духат в пещерата и поддържат ледените структури. През лятото студен вятър от пещерата духа към входа и не позволява на ледените формации да се стопят.

Пещерата Айризеенвелт е открита от Антон Поселт – учен от Залцбург през 1879 г.

Преди откритието си пещерата е била известна само на местните жители, които, вярвали, че тя е входът към Ада и отказвали да влизат в нея и да я изследват. Една година по-късно Антон Поселт публикува подробен доклад за откритието си в списание за алпинизъм, но пещерите след това се потъват обратно в тишина.

Александър фон Мьорк, спелеолог от Залцбург и основател на Пещерните изследователи в Залцбург, бил един от малкото хора, които помнели откритието на Поселт. Той води няколко експедиции в пещерите в началото на 1912 г., които скоро са последвани от други изследователи. През 1920 г. е построена кабина за изследователите и са създадени първите маршрути нагоре по планината. Туристите започна да пристигат скоро след това, привлечени от внезапната популярност на пещерата. За съжаление, Александър фон Мьорк е убит през Първата световна война през 1914 г. и не успява никога да се завърне приживе в любимата си пещера.

Днес пещерата Айризеенвелт се посещава от около 200 000 туристи всяка година

Пещерата е отворена от 1 май до 26 октомври всяка година. Работното ѝ време е от 9:00 до 16:30. през юли и август и от 9:00 ч. до 15:30 ч. през май/юни и септември/октомври. Температурите вътре в пещерата обикновено са под нулата и силно се препоръчва солидно облекло, което ще ви пази топли. Снимането с фотоапарат не е разрешена, след като посетителите са вече вътре в пещерата. Имайки предвид изключителното преживяване и невероятни гледки, които ще се разкрият пред вас, едва ли ще ви хрумне да снимате. Отдайте се на момента!

Обиколката започва от входа на пещерата и продължава навътре към зала Антон Поселт , голяма стая със сталагмит, наречен Кулата Антон Поселт в центъра на залата

Покрай кулата Поселт човек се натъква на пепеляв кръст на стената на пещерата, маркиращ най-отдалечената точка на изследване на Антон Поселт. Оттам се вижда Големият леден насип – масивна формация, която се издига на височина 25 метра и представлява областта на най-голям леден растеж. Следва замъкът на Химир, кръстен на гигант в норвежката митология. Тук сталактитите създават формация, наречена воал на Фрига, или Ледената орган.

Следващата спирка от обиколката е катедралата Александър фон Морк, една от най-големите зали в пещерата и лонно място на самия Александър фон Морк. Крайната спирка на обиколката е Ледения дворец,който се намира на километър в пещерата и на 400 метра под земята. Оттук посетителите трябва да се обърнат и да тръгнат обратно през пещерите, за да стигнат до входа. Обиколката през пещерата ще отнеме около един час и 15 минути.