Palatka.bg

Кои са най-ключовите държави, в които няма реки?

Реките са дълги естествени потоци от течаща вода, които се стичат до други водни тела като реки, езера, морета или океани. Някои реки се вливат в земята и пресъхват преди да достигнат до водно тяло. Повечето реки текат през цялата година, докато други текат само през влажните сезони. Мощни реки могат да бъдат открити на всички континенти по света и в различни терени и климатични пояси, но има много нации, чиито държави не са дом на нито една река. Днес ще ви представим само някои от най-ключовите държави, в които няма постоянно течащи реки.

Бахамите

Бахамските острови са островна държава в Карибския регион. Те са едни от първите острови в Карибите. Архипелагът, в който са включени Бахамските острови и островите Търкс и Кайкос, също се нарича Бахамски острови.Бахамските острови са съставени от над седемстотин островчета, кейове и острови в Атлантическия океан. Страната има климат на тропически савани. Държавата има богата колекция от езера, но няма реки. Бахамските острови обаче имат множество приливни притоци, които приличат на реки, макар и да не са.

Саудитска Арабия

Саудитска Арабия е най-голямата суверенна държава в Близкия изток и петата по големина азиатска държава. Това е най-голямата държава в света без река. Това е и единствената държава с брегове на Персийския залив и на Червено море. Значителна част от Саудитска Арабия е съставена от планини, низини и сухи пустини. Въпреки че Саудитска Арабия няма постоянни реки, тя има няколко уадита. Уади е традиционен арабски термин за пресъхваща река и съответно нейното сухо русло и дори цялата речна долина. Тези сухи русла се запълват временно или периодично от водни потоци – най-често по време на проливни дъждове или в зимния сезон.

Снабдяването с вода в Саудитска Арабия се характеризира с решаваща инвестиция в разпределението на водата, обезсоляването на морската вода и пречистването на отпадните води и канализацията.

Либия

Либия е суверенна северноафриканска държава, която заема площ от около 1 760 000 km². Либия е шестнадесетата по големина държава в света. Либия има многобройни уади, но е една от най-сухите и най-слънчевите държави в света. Либийската пустиня, която заема по-голяма част от страната, е сред най-изпепеляваното от слънцето и сухи места на Земята. Либия няма реки, следователно страната зависи от Голямата река, създадена от държавата. Голямата река е най-големият проект за напояване на земята, съставен от мрежа от тръби, които доставят вода на цяла Либия.

Ватикана

Ватикана е най-малката град-държава на земята и заема площ от около 44 хектара. Ватикана е заобиколена от Рим и няма реки или други природни ресурси. Има същия климат като Рим със сухи, горещи лета и дъждовни зими. Имайки предвид миниатюрният размер на страната е логично да очакваме, че Ватикана не разполага не само с реки, но и с почти всякакви природни ресурси.

Бахрейн

Бахрейн е островна държава в Персийския залив. Страната е съставена от малък архипелаг, който е съсредоточен на остров Бахрейн. Бахрейн е разположен между североизточния бряг на Саудитска Арабия и полуостров Катар. Той е свързан със Саудитска Арабия от 16-километровия път Крал Фахд. Това е плосък и сух архипелаг, съставен от ниска пустинна равнина. Бахрейн има нередовни и минимални валежи, които се появяват през зимата. Бахрейн има много езера, но не разполага с нито една река.

Република Малта

Малта е разположена на Малтийския архипелаг, съставен от три населени (Малта, Гозо и Комино) и три необитаеми (Коминото, Филфла и Свети Павел) острова. Архипелагът се намира на около 90 km южно от Сицилия и на 250 km от Северна Африка. Най-голям е остров Малта (245,7 km²) – дълъг 27 km, широк 14,5 km, а дължината на бреговата линия е 137 km, където се намира и столицата Валета. Брегът на острова е скалист, съставен от множество малки заливчета, образуващи естествени пристанища, пясъчни плажове и стръмни клифове. Вътрешността на острова е заета от ниски хълмове, с грижливо оформени тераси по склоновете, на които се отглеждат култури. Малта няма реки и езера и все пак 50% от площта ѝ се обработва. Сладка вода за напояване и консумация се получава чрез преработване на солена морска вода.