Palatka.bg

Красивите дигитално възстановени замъци из цяла Европа

Европа е известна със своите великолепни замъци и крепости, но, за огромно съжаление, едва малък процент от тях оцеляват в първоначалния си вид. Тъй като масовата им реконструкция би била финансово невъзможна и изключително разочароващи архитектурни резултати, лондонска агенция, наречена NeoMam Studios, решава да възстанови част от тях, посредством дигитално строителство, за да могат любителите на замъците поне частично да се насладят на техния оригинален вид. Използвайки стари картини, чертежи, документи и текстове, които описват крепостите, дизайнерският екип от NeoMam Studios “реанимира” множество замъци в цяла Европа.

Замъкът Олщин

Замъкът Олщин от 14-и век в Полша е построен от крал Кажимеж III Велики, за да защити Малополша ( исторически регион в Югоизточна Полша. Столица е град Краков.) от чехите, на които Силезия е принадлежала по това време. През 1655 г. замъкът е превзет от шведите и оттогава е погълнат от разрухата.

Замъкът Спиш

Замъкът Спиш се намира в източна Словакия. Построен през 12 век, той е разрушен при пожар през 1780 г. Слухът е, че собствениците нарочно са го изгорили, за да намалят данъците, тъй като навремето се прилагат допълнителни данъци за покривни сгради. Други легенди твърдят, че пожарът е тръгнал от мълния и впоследствие не е било възможно да бъде ограничен.

Шато Гаяр

Шато Гаяр е замък от 12-ти век с изглед към река Сена в Нормандия, Франция. Замъкът има над 800-годишна история и е построен още по времето на Ричард Лъвското сърце. Според легендата на него той дължи и името си, тъй като виждайки го завършен, кралят възкликнал: „А, този замък ми изглежда много весел.“ (на френски „gaillard“ е весел, шутовски).

Историята на замъка е свързана и с Маргьорит Бургундска, съпругата на Луи X, осъдена заради изневяра. Маргьорит е била затворена в голяма кула на върха на една от северните кули в замъка на 18 юни 1314 г., а по-късно по заповед на съпруга си е била удушена

Той е съборен през 1598 г. по заповед на крал Анри IV, тъй като смята, че крепостта може да представлява сериозна заплаха за региона, ако врагът я превземе. Разрушаването е прекъснато през 1611 г. и подновено по-късно при управлението на Ришельо.

Замъкът Менло

Замъкът Менло е замък, покрит с бръшлян от 16 век, разположен на брега на река Кориб в Голуей, Ирландия. Построен е през 1569 г. и е бил дом на семейство Блейк.

Замъкът Самобор

Замъкът Самобор от 13 век се намира на хълма Тепек в Самобор, Хърватска, с изглед към някога важен кръстопът nа търговски пътища в северозападния ъгъл на долината на Сава. Замъкът е обитаван до XVIII в., но вече към 1770 г. се споменава, че е в лошо състояние и към 1805 г. е окончателно изоставен като строителният материал от него се използва за изграждането на новите къщи в подножието, където е град Самобор.

С напускането на обитателите му замъкът запада и днес от него са запазени само отделни стени и масивни врати. Едни от последните владетели на замъка са унгарските графове Ердьоди, а през 1902 г. негов собственик е фамилията Монтукучоли. Именно те продават замъка на градския съвет на Самобор.

Замъкът Каерлаверок

Замъкът Каерлаверок е триъгълен замък, построен първоначално през 13 век, разположен на южното крайбрежие на Шотландия. Каерлаверок е единственият триъгълен замък в цяла Великобритания. Каерлаверок бил крепост на семейство Максуел от 13 век до 17 век, когато замъкът е изоставен. Днес замъкът е популярна туристическа атракция. Въпреки че е разрушаван и преустройван няколко пъти, Каерлаверок запазва отличителния триъгълен план, първоначално заложен през 13 век.

Замъкът Кидуели

Замъкът Кидуели е нормандски замък с изглед към река Гуедрает и град Кидуели, в Уелс. Замъкът е използван като място за заснемане на част от филма “Монти Пайтън и Свещеният граал”.

Замъкът Гудрич

Замъкът Гудрич е нормански средновековен замък, разположен северно от село Гудрич в Херефордшър, Англия, контролиращ ключово място между Монмът и Рос-он-Вай. Дизайнът на този кръгъл замък с концентрична структура, съчетаващ луксозни жилищни помещения с обширна защита, повлиява на много други конструкции в Англия през средновековния период.

Замъкът Дънстанбърг

Замъкът Дънстанбърг е разположен на брега на Нортъмбърланд в Северна Англия, между селата Крастър и Ембълтън. Замъкът е построен от граф Томас от Ланкастър през 14 век.