Palatka.bg

Историята на шотландския остров Улва, който беше откупен от единствените 5 жители, за да не бъде застрояван

Всеки ден се осъществяват стотици хиляди имотни сделки по целия свят. Някои от тях са на апартаменти, други на имоти, трети на парцели, четвърти на огромни ниви, ферми и имения, но много, много рядко става въпрос за покупко-продажба на остров. Още по-куриозното в случая е, че не става въпрос за инвестиционно намерение или строеж на десетки нови хотели, нито пък поредната невъобразимо богата известна личност има желание да си купи собствен остров. Напротив. Целта на покупката на този конкретен остров е именно за да не се случи нищо от изброените неща. Всъщност, за да не се случи нищо особено като цяло, а животът и природата на острова да се запазят такива, каквито са били и досега. След продължителни преговори и много дискусии закупуването на остров Улва е факт- сделката е осъществена от името на островната общност и съседния остров Мул съобщава BBC.

Финалният вариант на договора беше оформен и подписан в петък, а собствеността ще бъде прехвърлена на новите собственици на 21 юни.

Наддването за закупуване на остров Улва стартира преди около година, когато настоящият собственик Джейми Хауърд реши да се откаже от има и да го продаде, от което очакваше да спечели сума от порядъка на няколко милиона.

Шокиращо е, че постоянното население на остров Улва е едва шест души, включително досегашния собственик на земята

Въпреки скромния брой жители, закупуването на територията на острова включваше и малка област от намиращия се наблизо остров Мил. Закупеният имот обхваща 4942 акра земя на двата острова. През март тази година Scottish Land Fund обяви, че цената на имота е 4,4 милиона паунда. Местни и национални организации, включително Mull and Iona Community Trust, South West Mull and Iona Development и Mull Fishermen’s Association решиха да се включат в едно нетипично приключение, което при добър изход би могло да се превърне в прецедент по отношение на запазването на природата, който да бъдем пример за различни общности по света.

North West Mull Community Woodland Company подава заявление да закупи земята, съгласно Закона за поземлената реформа на Шотландия от 2003 г. Групата заявява, че целта на покупката е „да донесе социално и икономическо развитие“ на Улва, което да бъде в полза на общността сега и за бъдещите поколения.

Основна цел е връщането на постоянното население на острова, което към момента е едва 5 човека, но би могло да бъде далеч по-голям, като в същото време се превръща в туристически център с множество хотели и постоянен наплив от туристи, които биха могли да разрушат екосистемата на острова, както се е случвало на много места по света, включително и в България, където поради неконтролирано и произволно строителство много прекрасни плажове са почти напълно бетонирани и на практика безвъзвратно унищожени. С подобен проблем са се сблъсквали още Испания, Гърция, Турция, Тайланд, а отскоро и Филипините, които затвориха най-красивия си и популярен остров за 6 месеца, за да може да „отдъхне“ от туристи, да бъде цялостно почистен и да се въведе ред по отношение на строителството, канализационната система и изхвърлянето на фекалните води, които в момента се изливат директно в океана.

Колин Морисън, председател на местното сдружение, което успява да се пребори за правото на собственост, плащайки не малката сума обяви

„Ние сме изключително благодарни на всички хора, които ни подкрепяха, както и на различните компании и организации, които ни помогнаха с набирането на средствата, но и на отделните хора, чиито дарения по никакъв начин не могат да бъдат пренебрегнати. Не можем да опишем колко благодарни сме на всеки, който ни помогна и те не само за финансовата подкрепа, но и за насърчаването, което получавахме през целия процес. Ние сме развълнувани от степента на интерес и огромната подкрепата, която получихме от множество агенции, търговски организации и частни лица в страната и чужбина.“

Благодарение на успешната кампания, остров Улва ще остане собствеността на местните общности и ще се размине с очакваната първоначална съдба – да бъде закупен от някой азиатски или руски богаташ, който да го превърне в почти непристъпна зона или пък в курортен център, с което да заличи много от природните богатства на острова. Чрез рязка и сериозна инвестиция налице е и сериозен риск местните хора да бъдат индиректно принудени да напуснат остров Улва, неиздържайки на повишилата се цена на земята.

Случаят е уникален по своята идея и концепция и дава шанс и надежда и на други общности, с подкрепата на световната общественост да откупят земята, на която живеят, налагайки спирачки на нестихващата жажда на множество компании и инвеститори да превръщат в курорти всяко неурбанизирано парче земя на планетата. Имайки предвид, че тепърва туристическия и икономически потенциал на Югоизточна Азия, Индия и Африка ще се разкрива, примерът на местните хора в Улва може да послужи за ръководство как е възможно малка група от хора да откупи цял остров с цел да го запази за местните.