Palatka.bg

Кои са най-красивите улици в Европа?

От най-красивите големи градове-мегаполиси и отдалечените малки сгушени села до необичайните сгради в индустриалните центрове и рибарски къщи в уютните, но и сурови рибарски селища, Европа е палитра, изпълнена с множество разноцветни съкровища, чакащи да бъдат открити. Представяме ви само някои от най-любимите ни улици, които са изпълнени с цветове, нюанси и представляват истинска цветна експлозия.

Колмар, Франция

Смятан от мнозина за един от най-красивите градове в Европа, тук всяка улица в невероятно живописна и цветна. В този запазил духа на отминалите време, средновековен град в областта Елзас именно цветовете са господстващия мотив. Наричан „Малката Венеция“, Колмар е известен като градче, успяло да изгради красива комбинация от добре запазена германска и френска архитектура, които дават на града неповторим и уникален стил, който продължава да привлича посетителите от цял свят.

Улицата на „най-щастливата къща на света – Happy Rizzi Haus“

В германския град Брауншвайг има една улица, която не може да бъде сбъркана. Улица, която разделя местните жители на два лагера – такива, които са влюбени в нея и останалите, които я смятат за глуповата и дори нелепа. Вие също имате право на мнение и ще ме щастливи да го чуем. Вероятно ще се запитате с какво е известна тази улица? Отговорът е най-вече с една къща, която се намира тук. Дом, станал известен „най-щастливата къща на света – Happy Rizzi Haus“

Боядисана от американския художник Джеймс Рици в неговия специфичен графичен илюстративен стил, Happy Rizzi Haus може наистина да разделя общество на млади и по-възрастни жители на Брауншвайг и техните съответни мнения, но със сигурност е донесла изключително много цвят и туристи на Брауншвайг. Проектиран от Конрад Клостер, офис комплексът включва дори специфични прозорци и извивки, които да  имитират стила на рисуване на Рици.

 

Бурано, Италия

Италия несъмнено е сред на-цветните и колоритни държави в архитектурно отношение, а кварталът на Венеция Бурано опредено не е изключение от това правило. Трудно е да се опише прекрасното усещане да се разхождаш в близост до ярките цветни рибарски къщи на Бурано. Кварталът е  разположен върху 4 свързани островчета, които обаче често са считани за един остров във Венецианската лагуна Поддържайки строга цветова схема, която съществува от векове на острова, жителите не могат да нарисуват къщите си в определени цветове на дъгата без да получат специално разрешение от местната управа.

Вернаца, Италия

Оставаме на Апенините, но се преместваме чувствително от изток на запад, напускайки Венеция и отпътувайки към Специя. Именно в тази община се намира малкото селце Вернаца, разположено на брега на Лигурско море ( Това море е част от Средиземно море, но често се обозначава със своето име, за да се локализира географското положение, което е между Италианската Ривиера и островите Корсика и Елба.)

Всички сгради в малкото морско градче Вернаца са боядисани в оживени летни цветове – морско синьо портокалово, жълто, розово и т.б. Легендата гласи, че подобно на Бурано, рибарите рисували къщите си в  тези свежи тонове, за да ги различават от морето, но по-вероятно е идеята да се дължи на притока на туристи през 70-те години, когато някога трудно достижимите села стават все по-достъпни, бивайки интегрирани във влаковата мрежа.

Нова ду Карвальо, Лисабон, Португалия

Известна с уникалните си керемиди, павенца и архитектура, Лисабон има и много какво да предложи по отношение на цветовете и тяхното разнообразие.  Независимо особената си архитектура Лисабон е същински проблясък от ярко оцветени улици и сгради, много от които се намират в Алфама – кварталът, който все още носи атмосферата на времената, в които е създаден, а именно Средновековието. „Пинк стрийт“ обаче е улица, която се намира в новата част на града, и която вероятно ще посетите, ако сте в Лисабон.

Проектът е дело на Студиото по архитектура Жозе Андриао и общинския съвет на града. Целта е да се създаде положително усещане и атмосфера в квартала, който някога е имал изключително лоша слава, но днес, и благодарение на възобновената улицата е сред скъпите и туристически квартали на Лисабон.