Palatka.bg

Къде се намира най-шокиращият пазар в света?

По тесните калдъръмени улички в стария квартал на Ла Пас в Боливия могат да бъдат видени множество любопитни, красиви, но и притеснителни неща. Понякога всичко това в едно. Подобен пример са групите от стари жени, облечени в традиционни дрехи от района на Андите с колоритни рокли до глезена и шапки с традиционни мотиви, които продават различни предмети, разположени пред тях. Това е известният Mercado de las Brujas или „Пазарът на вещиците“. Има всичко, което една вещица може продава или да желае да си закупи – амулети, талисмани, билки, предмети, носещи късмет и такива против уроки, изсушени броненосци и жаби, керамични фигури на голи двойки, афродизиаци, перушина, изсушени костенурки, морски звезди, змии и любимите на всички боливийци местни плодове.

Много от тези елементи се използват в религиозните ритуали, които почитат духовете на религията, която местните племена, обединени под групата Аймара почитат. Други възможни покупки от пазара се използват, за да донесат здраве, любов, истина, щастие, богатство и дълголетие в живота на хората. Един от най-продаваните продукти са мистични билки от Бразилия и Перу, които се рекламират като перфектният начин  да подобрите сексуалния си живот.

Естествено ние нито вярваме на подобни суеверия, ритуали, вярвания и магии, нито бихме се доверили на някой от уличните търговци в района, но няма как да не отречем, че „Пазарът на вещиците“ е повече от интересен културен феномен, който разкрива и разказва много за историята на района, местните вярванията, културата и темите, които са вълнували хората, живеещи в района в продължение на хилядолетия.

Въпреки че по-голямата част от боливийците се самоопределят като католици, малцина истински практикуват християнството с неговите ясни правила и традиции

Вместо това, масово местните жители следват древните местни традиции и посещават предлагащите своите услуги на пазите в Боливия лечители, врачки, самоназовали се вещици, гадатели, магьосници и други, които могат да бъдат обединени в една групата с наименованието „ятири“.

Тези практикуващи окултни ритуали мистериозни личности ( според някои шарлатани, според други истински лечители и помощници) могат лесно да бъдат разпознати сред тълпата, заради техните черни шапки и дребни торбички, съдържащи амулети, талисмани и прахове, които осигуряват късмет, красота и плодородие. Уж. Срещу правилната и устройваща ги цена тези „вуду-лечители“ ще се опитат да насочат злокобно заклинание срещу враговете ви или ще помогнат на детето ви  да получи добри оценки в училище. Някои местни вещици дори продават пакетирани, предварително изработени магии и отвари, с коти клиентът да се справя с различни проблеми.

Един от най-характерните и известни….ъм артикули?! на пазара са изсушените ембриони от лама

Според традиционните вярвания семействата трябва да демонстрират уважение към богинята Пачамама, поднасяйки и дар. Той е изрично указан в легендите, митовете и местния фолклор – хората трябва да погребат ембрион на лама под основите на новите си домове за защита, здраве, щастие и късмет. Понякога ембрионите на лама се изгарят, за да донесат добрата воля на богинята. Смята се, че почти всяко боливийско семейство има изсъхнал ембрион на лама, закопан под основите на къщата си за късмет.

За щастие на всички местни, които вярват в подобни, меко казано, притеснителни  суеверия, ламите са един от животинските видове с най-висок процент естествено абортирани недоразиви плодове, в резултат на спонтанни аборти или неуспешни раждания, които могат да бъдат на възраст от няколко седмици от началото на развитието на ембриона до почти напълно развит индивид, абортиран малко преди раждането. Някои ембриони се използват и продават, ако се случи ламата да се окаже бременна, когато бива умъртвена, за да бъде изядена.

Жертвоприношенията на лами са все още изключително популярен феномен в Боливия и играят важна роля в много боливийски ритуали

Една от основните причини е фактът, че животното е смятано за свещено, т.е. поднасяйки го в жертва на боговете, местните се надяват, че това ще ги успокои или ще ги предразположи към това да бъдат щедри към хората, които са се отказали от най-ценното си, за да ги умилостивят. Обичаите в страната, които включват убийства на лами са често срещани, като например всяка година миньорите в района Алтиплана осъществяват жертвоприношение на лама, за да успокоят Ел Тио – богът и господар на подземния свят. След края на ритуала и убийството с кръвта на животното се боядисва целият вход на мината, машините и богатите на руда галерии в мината. Това е една от основните причини ембрионите на лами да бъдат сред най-търсените покупки около „Пазарът на вещиците“.

През последните няколко години клиенти на Пазарът на вещиците“ не са само местни жители, които идват тук в отчаян опит да се справят със здравословните си, социални и духовни проблеми, но и туристи от цял свят, които приемат странните стоки, продавани тук като сувенири, с които биха могли да се похвалят пред свои близки, приятели и познати. Ние не държим да ни носите каквото и е да било от „Пазарът на вещиците“, който макар и да ни очарова по един особен начин, все пак до голяма степен ни и притеснява сериозно.