Palatka.bg

Кои са най-често пътешестващите народи на планетата?

Мислете си, че ние българите напоследък сме започнали да пътуваме много? Спрямо миналите години на ограничение, лишение и невъзможност да излезеш от Източния блок – със сигурност. Спрямо по-развитите нации обаче – категорично не. Макар и повишен – нашият стандарт все още не е достатъчно висок, за да могат много хора да си позволяват хубави екскурзии в чужбина. Все още мнозинството от българи не е напускало пределите на страната, а ако го е правило – то е по изключение. Да, въпреки всичко българите и най-вече младите такива пътуват повече от всякога.

Но кои са нациите, които пътешестват най-много?

Сайтът Traveler също си постави този въпрос и проведе изследване, за да установи кои нации ходят на най-много екскурзии. Както се досещате – те са предимно от Западни страни. Оказало се, че гражданите от Финландия предприемат повече пътувания, отколкото всяка друга националност. Средният финландец извършва 7,5 пътувания средно годишно в страната и чужбина. САЩ не са далеч назад при 6,7 пътувания средно годишно, но по-малко от една пета от тези пътувания са международни и все още по-малко от половината от американското население притежава паспорт. Съединените щати всъщност са най-големият вътрешен пазар на пътувания в света. Това обаче не е особено изненадващо, предвид, че страната се разполага на половин континент, който е с изключително разнообразен климат и природата, без да споменаваме перфектно развитата инфраструктура.

Шведските граждани са на трето място, като прави 4,4 вътрешни и 1,5 международни пътувания годишно. Датчаните продължават традицията Скандинавците да са най-странстващите нации и заемат четвърто място. Подобно на САЩ обаче, повечето датчани пътуват на територията на страната си. Това вероятно е така, защото едно от всяко шесто семейство притежава и втори дом извън своят град за живеене. Датчани предприемат средно 3,9 вътрешни пътувания годишно и 1,4 пътувания в чужбина.

САЩ и скандинавските страни съставляват първите пет места, до голяма степен поради по-високите доходи, които им позволяват да могат да си позволят да пътуват повече. Заради това и изследването достига до изводи, че пътуването е пряко свързано с приходите и жизнения стандарт. Колкото повече пари имат хората, толкова повече пътувания предприемат те.

Съответно Хонконг и Нова Зеландия си разделят шестото място, като техните граждани предприемат общо 4,3 пътувания средно годишно. Гражданите на Хонконг обаче предприемат повече международни полети, докато тези на Нова Зеландия обикновено пътуват в собствената си страна.

Последните три места се поемат от Канада, Австралия, а след това от Франция. Всички тези държави са склонни да пътуват далеч повече на територията, отколкото в чужбина.