Palatka.bg

Защо Ал Серкал – най-голямата джамия в Камбоджа – едновременно обединява и разделя вярващите

Джамията Ал Серкал е едно от най-впечатляващите архитектурни съкровища на съвременна Камбоджа. Най-големият мюсюлмански храм в азиатската страна, джамията била построена като символ на обединението на мюсюлманската общност в култура, където по-голямата част от населението изповядва будизъм. Въпреки благородните намерения, вместо обединение на различните, храмът предизвикал разногласия.

През 2015 година с официална церемония в района Боунгкак в столицата Пном Пен била открита джамията Ал Серкал. На откриването присъствал министър-председателят на Камбоджа Хун Сеном, а в тържеството взели участие над 1000 души. Измежду гостите се откроявали видни личности в мюсюлманския свят, включително Ейза бин Насер бин Абдулатиф Алсеркал – бизнесмен от Обединените арабски емирства, който отделил почти 3 милиона долара за построяването на джамията в столицата на Камбоджа.

Стените на двуетажното религиозно здание били издигнати в османски стил с характерна розово-тюркоазена облицовка, специално изготвена от изкусни алжирски керамични занаятчии

Таваните на помещенията били покрити с мозайки, а от централния купол се спуснал внушителен полилей. В най-жарките дни на годината за комфорта на вярващите е подсигурено охлаждане чрез климатична инсталация.

В Камбоджа живеят около 350 хиляди мюсюлмани (2% от населението). Голяма част от тях са концентирани в столицата и както се разбира, построяването на подобна джамия била голяма придобивка. Повечето от изповядващите мюсюлманска религия спадат в етническата група на чамите, които пострадали при гоненията от страна на режима на Червените кхмери през 80-те години на миналия век. В онзи период чамите имали ограничено право да спазват своите обичаи. Изглежда и днес различията не са загърбени.

След откриването на джамията Ал Серкал вместо помирение, в мюсюлманската общност настъпило разединение

През 2016, само година след отварянето на вратите на религиозния дом, бил утвърден проект за строителството на улица, за която се предвиждало да премине точно през мястото, където се намирала джамията. Много от членовете на религиозната общност се обявили против спорния проект, който щял да наруши уединението, мира и спокойствието на молитвите на вярващите. От друга страна някои ръководители на чамите подкрепили идеята за нова улица, за да се помогне в разрешаването на проблема със задръстванията, а и така щяла да се развие тази част на града. На фона на пререканията започнали протестни акции и намеса от страна на политиците. Проектът се превърнал в истинска ябълка на раздора.

Към този момент проектът по построяването на улица е замразен. Възможно е да бъде променен или изцяло отменен, за да се загърби раздора и да се постигне спокойствие в мюсюлманската общност не само в столицата Пном Пен, но и в цяла Камбоджа.