Palatka.bg

Древният Тебризки пазар – приказната съкровищница на Ориента

Всеки град от Ориента има свой пъстър и препълнен с хора пазар, в който веднъж попаднал, можеш да се изгубиш сред хилядите цветове, чудни плодове и аромати на традиционни подправки. Но точно като в екзотична приказка сред всички пазари съществува най-големият и величествен – Тебризкият пазар-лабиринт в Иран, който е част от Списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Най-старият пазар на Близкия Изток се намира в град Табриз, Иран и представлява най-големият покрит пазар в света. Още от древните времена Тебризкият пазар е пресечна точка на различни култури, тъй като търговският комплекс е бил един от най-важните центрове на Пътя на коприната. Огромната му площ се простира на внушителните 7 квадратни километра, в които попада сложна архитектурна система от множество стаи и 22 впечатляващи зали.

Изграждането на Тебризкия пазар поставило началото си преди около едно хилядолетие, но през XV век започнало укрепване на стените с висококачествени тухли

Век по-късно грандиозната постройка се превръща в процъфтяващ търговски център, а това съвпада с времето на царуване на династията на Сефевидите, когато Табриз получава статут на столица.

Независимо, че днес навсякъде по света лъскавите и модерни сгради привличат клиентите в съвременния свят, пазарът в Табриз е запазил своя дух и чар, оцеляващи векове наред. Сякаш, за да се потопи в магията на Изтока, всеки пътешественик трябва най-напред да мине през портите на пазара в Табриз, които в миналото са били основното място, даващо достъп и до сърцето на града. Като истинска ориенталска съкровищница Тебризкият пазар предлага на посетителите потапяне в свят от злато и скъпоценности в специализирания за украшения пазар Амир.

Ръчно изработени килими се извисяват от всички страни на лабиринта от коридори и стъклени витрини. Ухания от непознати и ароматни подправки и парфюми се носят над оживените улички, а в пазара Коладозан могат да бъдат намерени традиционни азерски шапки, изработени от гъста къдрава вълна. Други дюканчета привличат клиентите си с изделия от кожа, сребро, мед и автентични домакински съдове. Всичкото това изобилие е потънало в цветовете на свежи плодове, зеленчуци и ядки, станали известни по цял свят.

Но пазарът в Табриз не е просто търговски център, събиращ хиляди хора на едно място

В деня на Ашура, когато търговците прекратяват работа за около 10 дни, пазарът се превръща в средище за провеждане на религиозни церемонии. Наблизо се намират и няколко джамии, най-известната и внушителната от които е Петъчната джамия.

През месец май 2019 година в най-големия пазар на Близкия Изток избухва пожар. Пламъците раняват 16 души и изпепеляват поне 100 магазина. Според властите за разлика от пожара през 2010 година, когато изгорели 120 търговски обекта, в този от 2019-та щетите се оказали по-малко, благодарение на взетите мерки по безопасност. Самият град Табриз може да се похвали с многогодишна история в сферата на пожарната безопасност. Първата пожарна на Иран била създадена именно тук и представлява кула, носеща наименованието Янгхин. Осмоъгълната конструкция прилича на морски фар и е висока 23 метра. В миналото в случай на пожар надзирател известявал тревога чрез голям бронзов звънец.