Palatka.bg

Магнетичните млечносини води на езерото Пейто в Канада

Живописни планински пейзажи, бурни реки и магически езера – природата е дарила щедро Канада с едни от най-красивите картини на земята. Сред невероятните забележителности на северноамериканската страна се откроява езерото Пейто, носещо славата на най-фотогеничното канадско езеро. Намира се в югозападната част на страната в провинция Алберта и е част от територията на националния парк Банф. Прекрасното езеро се намира на височина от 1860 метра, а буйните потоци се стичат от най-далечните върхове, за да се влеят в него.

Край езерото се извисяват върхове като Джими Симпсън, Кадрон Пик, планината Мистая и връх Пейто. Дължината на езерото достига почти три километра, а ширината – 800 метра

Езерото Пейто се простира на 5,3 квадратни километра. Въпреки, че Канада може да се похвали с много красиви езера, привличащи посетители и фотографи, езерото Пейто се откроява измежду останалите с необикновения си състав и цвят. Освен чистите планински потоци, при топенето на близките ледници в Пейто се стича т.нар. “ледниково брашно“.  В науката геология ледниковото брашно представлява ситен пясък, който се образува от измиването на каменен материал в процеса на топене на ледниците. Минералите, разтворени във водата и насъбралото се ледниково брашно създават невероятния цвят на езерото Пейто. Водата напомня екзотичен млечен тюркоазен коктейл.

В края на XIX и началото на XX век изследователят и пътешественик Уилиам Бил Пейто открил езерото, което и до днес нови негово име

В района на природната забележителност има изградени туристически бази. Не само красотата на езерото привлича къмпингуващи от цял свят, но и околностите, чистият въздух и недокоснатата девствена природа. Независимо, че езерото се намира в Националния парк, през лятото, когато водата не е покрита с лед, риболовът е напълно позволен. За целта е необходимо да получите специално разрешение и да спазвате правилата за опазване на екосистемата на езерото. Във водите му плуват различни риби като езерна сьомга, щука и пъстърва.

 

ПРОМОЦИИ UPI BEAUTY

АРОМАТЕРАПЕВТИЧНИ МАСКИ-IMMUNIS