Palatka.bg

В Помпей са открити 2000-годишни стенописи, демонстриращи връзката между града и Древен Египет

Екип от археолози са открили впечатляващи картини на Древен Египет в римска вила в Помпей. Портретите ясно показват огромното влияние, което египетската култура е имала върху началното оформяне на римското общество. Експертите смятат, че някои от картините биха могли да бъдат разглеждани като ранна форма на глобализация.

Стенописите са намерени в  градините на широка луксозна вила и представят множество ситуации от живота по поречието на Нил.

Сложните и майсторски стенописи за били част от украсата в Каза Дел’Ефебо. Вилата е била един от най-големите домове в града, преди да бъде разрушена през 79 г., когато вулканът Везувий изригва и унищожава града. Картините изобразяват диви африкански животни като крокодили и хипопотами, както и ниски нилотско изглеждащи мъже, сражаващи се с диви зверове. Стенописите демонстрират космополитността на римското общество и ни подсказват огромната степен на уважение, която римляните са имали към културата на Древен Египет.

Някои изследователи твърдят, че е възможно картините да са изрисувани в чест на покоряването на Египет и в името на спечелена военна победа.

Стенописите представят сексуална активност, употреба на алкохол и музикални забавления

Бохемският начин на живот и разкрепостеността на двете общества намират своето отражение и в изобразителното изкуство на времето. За никога не е тайна, че Помпей се е славил с горещ сексуален живот и пищни тържества. Именно поради тази причина изобразителното изкуство от тази епоха е впечатляващ о детайлно и живо. Не бива да забравяме, че, когато Помпей е открит през 1599, съществуването му е било държано в тайна още 150 години, поради цензурата наложена от краля на Неапол. Естествено, картини представляват една идеализиране версия на сексуалния живот. Реалността е била далеч по-неприятна и с доста по-ниско ниво на чаровност спрямо стенописите.

Изследването, което е първоначално публикувано в Американския журнал за археологията твърди, че артефактите, открити около градината на къщата, и сложната архитектура на сградата, като например водните инсталации, имитират разнородната природа на Римската империя. В този контекст се вписва и хипотезата, че собствениците и обитателите на вилата, са имали желание да създадат свой собствени микросвят, който да отразява всичко, което съществува на света, спрямо тогавашните идеи какво представлява той.

Хората често възприемаме глобализацията като модерно явление. Всъщност тя е съществувал в рамките на хилядотелия по една или друга форма. Общуването между различните народи, културни и общества е старо колко самия свят. Ако вземем Римската империя за пример ще видим почти всички признаци на глобализация, които съществуват днес. Несъмнено е нужно да се регулират представите ни спрямо реалността и развитието на науката, икономиката и технологията, но по отношение на механизмите на общуване, ситуацията не се е променила особено много. Както се казва всичко ново е добре забравено старо…