Palatka.bg

Първото чудо – каменната гора Шилин в Китай

В югозападната провинция Юннан в Китай се намира каменната гора Шилин. Наричана още „Първото чудо“ на Поднебесната империя, Шилин е едно от най-древните природни образувания на земята. Причудливите карстови форми се простират на площ от 350 квадратни километра. С каменни стълбове, напомнящи застинали стволове на дървета, гората Шилин стана известна на хората още преди 14 века.

По мнение на учените чудото на природата се появило преди повече от 200 милиона години. Някога тук се простирали дълбоките води на морето, а на дъното се натрупали дебели слоеве варовик. В резултат на тектоничени движения камъните излезнали на повърхността. Година след година водата и вятърът придавали все по-изискани форми на камъните, превръщайки ги в образи на животни, птици и дори фигури на хора.

Разбира се за всяко необичайно място се носи и тайнствена легенда и това не подминава и Шилин. Според едно от местните предания, каменната гора се появила, благодарение на великан, който много искал да построи голяма язовирна стена за своя народ. През нощта той започнал да пренася огромни камъни с помощта на инструменти, които откраднал от един вълшебник. Но когато слънцето изгряло, магическата сила на инструментите се изпарила, а камъните останали да лежат, разхвърлени из цялата долина.

Уникалният геологически феномен представлява общирна каменна гора на места, достигаща до 40 метра височина

Но сивите стълбове не са всичко. Площта на Шилин се разделя на седем части: големи и малки каменни гори, каменната гора Найгу, пещерата Куифенг, пещерата Жиюн, лунно езеро, дълго езеро и водопади Да Диешуи. Целият комплекс представлява съкровищница от удивителни забележителности. През 2007 година отделни части от тях попаднали в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Днес каменната гора Шилин е популярна туристическа дестинация за любителите на природни чудеса. Веднъж попаднал сред хилядите каменни фигури, човек сякаш се пренася в причудлива страна на вълшебствата, където се издигат древни крепости, птици и дървета. Между тях растат зелени стъбла на цветя и бамбук, а зелени дървесни клони хвърлят прохладни сенки над коридорите от каменни стълбове.