Palatka.bg

Как можете да подобрите фотографските си умения без да бъдете професионален фотограф?

Днес всеки е фотограф. Съвременните смартфони премахнаха техническата пречка за тоталната любителска фотография. В джобовете си всеки от нас има по-добра камера, от колкото бяха качествени достъпните апарати само до преди няколко години. Наличието на глобален свят и социални мрежи, където можем да показваме творенията си на хиляди, снимането е не просто често явление, а ежедневие.

Въпреки това – много хора не могат да използват пълния потенциал  на фотоапаратите или камерите на телефона си. Затова и искаме да ви представим тези десет съвета. Те са предназначени за всички онези, които обичат да пътуват, снимат и запечатват моменти.

Снимайте по изгрев и залез

Фотографията означава „рисуване със светлина“. А няма по-хубава светлина от тази, когато слънцето изгрява или залязва. Това ще ви осигури много плътни и красиви цветове, а сенките ще са прекрасни. Не на последно място – ако сте в голям град или туристическа атракция именно по ранни петли ще можете да снимате спокойно и без много хора да влизат в кадъра ви.

Качете се високо

Едни от най-ефектните и красиви туристически снимки стават от високо, където има голям ъгъл на видимост. Така ще можете да хванете най-много от всички онези забележителности, които са ви впечатлили. Затова, независимо дали сте в голям градски център или в някой природен парк, винаги ако имате възможност – качете се на високо място, от което ще можете да хванете всичко.

Вкарайте хора в пейзажите си

Много любители правят грешката всячески да избягват хора в кадър. Всъщност, често именно персонажите правят снимката добра. Те й вдъхват живот, но най-вече – показват мащаб. Ако снимате нещо грандиозно, то на снимка без хора няма да си личи големината му.

Опитайте да направите снимката си черно-бяло

Често снимки, които изглеждат много лошо цветно, излизат прекрасно черно-бели. Това е валидно най-вече за портрети и стрийт фотография. Тази техника не бива да се използва случайно, а когато цветовете са излишни и натоварват снимката. Така акцентът пада върху линиите, композицията и образа.

Замъглете фона

Виждали ли сте ефектните снимки, в които има един обект на преден план, а на заден се виждат замъглени очертания? Така фонът изглежда още по-интересен и мистериозен, най-вече ако е популярен. В същото време обектът, който снимате (най-често портрет) става акцент. Този ефект се постига много лесно – просто трябва да намалите блендата (f) ръчно и да фокусирате на предния обект. Колкото по-затворена е блендата, толкова по-замъглен ще е фонът.

Снимайте след събитието

Често хората се избиват да снимат всякакви атракции, концерти, представления, спортни проявления и какви ли още не събития, случили се по време на туристическата им обиколка. Най-вероятно обаче – още десетки, стотици или дои хиляди ще снимат абсолютно същата снимка по абсолютно същия начин. Но не само – в кадъра ви ще влезе цяла тълпа, а блъсканицата често не заслужава посредствения кадър, който ще получите. Затова направете нещо по-умно – изчакайте събитието да приключи и започнете да снимате тогава. Ще се учудите колко добри и оригинални кадри можете да получите с малко търпене.

залезите и изгревите

Използвайте ръчни настройки

Опитайте се да се научите да използвате ръчни настройки. В началото това може да ви се струва ангажиращо, непосилно и невъзможно. Но веднъж усвоили простите техники за управляване на скорост, бленда, ISO и баланс на бялото, ще се преродите. Сами ще видите колко по-свободни да експериментирате и да си играете със светлината, ще бъдете.

Никога не снимайте пред слънцето

Много любители правят грешката да снимат срещу светлината. Често слънцето не прощава и тотално опропастява такива снимки. Затова винаги трябва да се стараете да снимате с гръб към него. Разбира се, изключение правят изгревите и залезите.

Не се притеснявайте да снимате когато е облачно

За много фотографи облачното време е истински рай. Тогава сенките през деня не са толкова плътни и дълбоки, а ако облаците са гъсти, светлината е равномерна навсякъде. Затова и експозицията става по-лесна.

Изберете правилната композиция

Казват, че 99% от една снимка е композицията (т.е това, което влиза в кадър и начина, по който сте го хванали), а 1% е техническата част. Затова отделете много по-голямо внимание на това, което ще попадне в кадъра ви, от колкото да мислите дали всичко е настроено добре. Благодарение на съвременните филтри и манипулиращи програми, рядко има непоправими технически грешки.

Тези 10 лесни и леки съвета могат да направят снимките ви значително по-добри. Разбира се, едва ли ще ви направят професионалист, защото светът на фотографията е много по-необятен и дълбок. Това е едва началото. И не забравяйте най-важния ни съвет, когато пътувате. Опитайте се да се насладите максимално на това, което виждате със собствените си очи и сетива, а не през няколкото мега пиксела на екрана си. Само и единствено тогава ще създадете спомени, които няма да забравите. Снимки можете да намерите милиони.