Palatka.bg

Красивата Португалия – какво не бива да пропускате, когато я посетите?

Португалия е сред държавите, които непременно трябва да бъдат в списъка ви за „задължително посещение“, ако не сте били в тази уникална страна? Някога една от най-големите империи в света, сега е спокойна, но вълнуваща дестинация за туристи по целия свят и една от най-добрите дестинации за сърфиране в Европа.

Известна със своите морски дарове, вкусно вино, музика, архитектура и разкошни плажове, Португалия е идеалното бягство от ежедневието и ви гарантираме, че ще сте влюбите в Иберийската държава. Когато в много европейски държави есента вече носи студените си ветрове, в Португалия е все още приятно и топло, особено в южната част на страната.

Португалия е страна с дълъг списък от много страхотни места за посещение. Не е възможно да ви представим всички тях, затова трябваше да изберем няколко от нашите абсолютни фаворити.

Порто

Порто е едно от най-известните места в Португалия, в което туристите се влюбват. Градът е изключително богат в културен и социален смисъл и едно от най-невероятните архитектурни съкровища в страната.

Порто е най-известен със своята река, Доуро и сладкото местно вино, което е популярно в целия свят.

Когато сте в Порто е задължително да се възползвате от възможността от круиз по река Доуро. Почти всеки турист го прави и има причина да е така – разходката с лодка е приятна и ви дава възможност да се насладите на красотата на града, в който множество от най-хубавите и изящни сгради са построение по поречието на река Доуро. Посещението на някои от избите за вино в района на пристанището също е задължително занимание по време на екскурзия до Порто.

Порто е незабравимо красив град. Лабиринтът от разкошни средновековни улици на историческия център на Порто – Рибейра, води надолу по перфектната крайбрежна алея, „облицована“ с магазини и китни ресторанти. Шестте моста на Порто са прекрасни забележителности и символна част от историята на града.

Лисабон

Лисабон е столицата и най-големият град на Португалия. Точно като Порто, и Лисабон е богат на културно наследство и е изключително жизнен и динамичен град. Ритъмът на двата града обаче е различен. Порто е далеч по-спокоен и унасящ рад в сравнение с шумния и живеещ в бърз ритъм Лисабон. Несъмнено можем да наречем Лисабон е един от най-оживените градове в Европа. Неслучайно португалската столица е и един от най-посещаваните градове в Южна Европа.

Една от най-известните части на Лисабон е световноизвестната Алфама. Това е един от най-старите квартали в града и е символ на историческия облик и наследство на Лисабон. Голямо част, от което, за съжаление, е разрушено пред катастрофалното земетресение през 1755 г., последвано от няколкодневен могъщ пожар.

Стръмните и тесни улички на Алфама са облицовани с безброй ресторанти, кафенета, барове и магазини. Това е хубаво място да прекарате вечерта си, пиейки вино, докато се наслаждавате на великолепните гледки към емблематичните червени покриви в квартала, към прекрасната река, на която е изграден Лисабон, а в далечината към вас ще се открие Атлантическия океан.

Тази идилия е под звуците на фаду – жанр в традиционната португалска градска инструментална и вокална музика, същността на който често се изразява с непреводимата дума „саудаде“ (на португалски: saudade), съчетаваща в себе си понятия като самота, носталгия, копнеж по непостижимото и любовна мъка.

 

Знаете ли, че най-старата книжарница в света се намира в Лисабон? Датирайки 1732 г., Bertrand Chiado наистина е най-старата книжарница на планетата, която все още работи, и в която ще бъдете приети с усмивка!

Синтра

Синтра е малко, живописно градче в близост до Лисабон, което го прави удобно за посещение, когато сте в португалската столица. Влакове от центъра на града пътуват за Синтра на всеки 20 минути, тъй че спокойно бихте могли да разгледате Синтра в рамките на един ден.

Най-зашеметяващата забележителност в Синтра е цветният национален дворец Пена. Той е обект на ЮНЕСКО за световно наследство и едно от седемте чудеса на Португалия. Друга голяма архитектурна забележителност е Националният дворец Синтра, който се отличава с драматични двойни комини и изключителна фасада, която е пример за перфектно изпълнение с типичното за Португалия азулежу.

Алгарве

Регионът Алгарве е сред най-популярните плажни дестинации в Португалия. Там се намират някои от най-големите и красиви плажове в страната. Алгарве е известен със своята драматична варовикова брегова ивица, която е формирана от морски стълбове, гротове и възвисяващи се скали.

В Алгарве е трудно да се определи броят на плажовете и курортите. Те са навсякъде. Не е нужно да се придържате само към един от тях. Спокойно можете да си наемете кола под наем и да обикаляте този прекрасен район на Португалия. За радост колите под наем са изключително евтина услуга в страната и няма да имате трудности да откриете приятен автомобил на адекватна цена.

Алгарве е изумително красив регион на Португалия, а гледките му ще ви оставят без думи.

Заобиколен от двете страни от Атлантика, Алгарве е рай за сърфистите, както и за всеки, който обича спокойните и уютни плажове.

Евора

Евора се намира в южната-централна част на Португалия. Градът ще ви омагьоса с разкошен исторически център, където можете да видите древния римски храм на Евора (наричан още Храмът на Диана). Без колебание можем да отбележим, че Евора е един от най-красиво запазените средновековни градове в Португалия.

Благодарение на добре запазения стар център на града, който е все още частично затворен, благодарение на средновековните стени, и многото паметници от различни исторически периоди, включително споменатия римски храм, Евора е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът е член на мрежата на най-древните европейски градове.

Евроа е един от най-горещите градове на Португалия, предразположен към силни топлинни вълни всяка година. Въпреки това, той е по-мек от районите, разположени по-навътре във вътрешността на страната в близост до испанската граница.

Обидош

Обидош е град в Централна Португалия, който се намира на около 90 километра северно от Лисабон.

Тесните калдъръмени улички на Обидош са наистина красиви и живописни, а градският пейзаж е доминиран от традиционните за Португалия многоцветно боядисани къщи. Обидош обаче е най-известен с древните си стени и внушителния средновековен замък.

Когато посещавате Обидош, не забравяйте да опитате Жинжа ду Обидош – естествен и традиционен вишнев ликьор. Той се предлага в по-голямата част от Португалия, но в Обидош ликьорът се сервира по уникален начин – в чаши, направени от тъмен шоколад!

Назаре

Назаре е живописен традиционен град на брега на океана и популярна плажна дестинация в Централна Португалия. Районът не е толкова пренаселен, колкото най-известните плажове на Алгарве, но тези около Назаре определено не са по-малко красиви.

Назаре има два големи плажа – основният плаж Назаре и Прая до Норте. Прая до Норте е масивен плаж, който се простира в продължение на няколко километра.

Ако посещавате Назаре, не пропускайте гледката Ситио – изключителен изглед към Назаре и неговите плажове от високо. Можете да стигнете там с помощта на фуникулер или да се разходите до хълма.

Назаре е известен и с големите си вълни. Най-доброто място за наблюдаване на вълните е Фарол да Назаре, т.е. фарът на Назаре.

Назаре е много популярна дестинация за сърфиране поради много високите си вълни, които се образуват поради наличието на подводния каньон Назаре. Тъй като каньонът създава конструктивни смущения между входящите набъбващи вълни, това прави височините им много по-големи в този участък от брега.

Поради височината на вълните, в Назаре са поставени множество сърф-рекорди. През ноември 2011 г. сърфистът Гарет Макнамара успява да направи нещо удивително, хващайки тогавашната рекордно гигантска вълна от 23,8 м в района на Прая до Норте, Назаре.На 8 ноември 2017 г. бразилският сърфист Родриго Кокса подобрява предишния рекорд, като сърфира върху вълна с височина 24,4 м. За този подвиг той печели наградата Quiksilver XXL за най-голямата вълна и влиза в рекорда на Гинес за най-голямата вълна, върху която някога е сърфирано.

Съвети за пътуване в Португалия

Наемането на кола в Португалия е най-добрият начин да разгледате тази красива страна. По този начин ще можете да посетите не само големите туристически места, но и по-малките градове, които ще разкрият пред вас чар, който няма да откриете в Лисабон или Порто.

Ако не шофирате или не искате да наемете кола, не се притеснявайте – Португалия има добра железопътна система, а автобусите също са много популярен вид транспорт.

Най-горещите, натоварени и скъпи месеци са юли и август. Ако е възможно, опитайте се да избягвате тези месеци и пътувайте до Португалия през юни, септември и октомври. Времето тогава е добро и има по-малко тълпи туристи.

Португалия е не е малка държава. Сравнена с България територията на Португалия е с 10-ина процента по-малка. Най-добрият начин да пътувате в Португалия е да изследвате един регион в даден момент. Ако планирате да посетите повече от един регион, помислете за възможността да си купите самолетни билети, за да спестите време. Самолетните билети не са скъпи (например самолетен билет от Порто до Лисабон струва около 35-40 евро,а Порто – Фаро е 50-ина евро, но по този начин прекосявате цялата страна от север на юг.).

Използвайте обществен транспорт вместо такси, за да спестите малко пари. Системата за обществен транспорт в Порто и Лисабон е изключително добра. В Лисабон и Порто препоръчваме да използвате туристическа карта за обществен транспорт, която е валидна за 24 часа.

Може да е ветровито на плажовете на Португалия и в крайбрежните градове. Така че, носете и яке със себе си. Също така вечер, особено, ако сте в близост до океана , е възможно да ви е студено, така че, опаковайте в багажа си не само яке, но и чифт дълги  панталони!