Palatka.bg

Костенурката от река Мери – уникалният, но застрашен вид страхотни костенурки с „пънкарски прически“

Костенурката от река Мери е вид костенурки, който, ако срещнете, то мигновено бихте разпознали. Този вид костенурки живеят изключително във водите на река Мери в югоизточната част на Куинсланд, Австралия. Въпреки че е една от най-големите сладководни костенурки в Австралия, Костенурката от река Мери придобива научна идентификация и класификация преди по-малко от едва тридесет години. Костенурката от река Мери успява да избегне откриването си за толкова дълго време, вероятно поради своята изключителна дихателна система, която позволява на тези прекрасни създания да дишат под вода, поради което рядко се налага да излизат на сушата, където повечето видове костенурки отиват, за да достигнат до нужния за оцеляването си кислород. Костенурката от река Мери извършва този необичаен подвиг, като диша през своята клоака, отвор, използван от влечуги за екскреция и чифтосване.

Една от най-отличителните особености на Костенурката от река Мери са впечатляващите зелена коса и мустаци

Това са нищо друго освен кълнове от водорасли, които растат над главата и черупката на костенурката.

Костенурката от река Мери е единственият вид в своя род, представляващ много стара линия костенурки, която е почти изчезнала от еволюционната история на Австралия. Смята се, че тя се е отклонила от всички останали живи видове преди около 40 милиона години. За сравнение, хората са се разделили от шимпанзетата и бонобите преди по-малко от 10 милиона години.

През 60-те и 70-те години, много малки на Костенурката от река Мерисе продават в зоомагазините около Виктория и са били известни като „костенурка-домашен любимец“

Именно чрез тези екземпляри видът попаднал на вниманието на изследователя на костенурките в Сидни Джон Кан, чието семейство провежда публична изложба за змии и гущери всеки уикенд в La Perouse в продължение на повече от половин век. Джон има нужда от повече от 20 години, за да проследи източника на бебешките костенурки, които се продават във викторианските зоомагазини. След много неуспешни опити той достига до извода, че източника е река Мери.

За съжаление, Костенурката от река Мери вече е застрашен вид. Събирането на яйца за търговията с домашни любимци довежда до осезаемо намаляване на вида. Освен това, на костенурката е необходимо изключително дълго време, за да достигне полова зрялост, тъй като индивидите не се размножават преди да навършат 25-годишна възраст. Населението, изгубено, независимо по естествени или свързани с човешката дейност причини, не се възстановя лесно. Костенурката от река Мери е вторият най-застрашен вид сладководни костенурки в Австралия, след Западната блатна костенурка (Pseudemydura umbrina) в Западна Австралия.