Palatka.bg

Събудените надежди, че Яванският носорог ще оцелее, но съдбата на Суматранския носорог описва трагедия

Преди няколко месеца в Малайзия почина Иман – последният суматрански носорог в страната. Новината предизвика сериозен международен отзвук, който докосна много хора, които вероятно за първи път осъзнаха, че е силно вероятно да видим множество изчезнали видове в рамките на живота си. Докато Малайзия и светът скърбяха за съдбата на суматранския носорог, то искрица надежда се появи от съседна Индонезия, където популацията на Яванските носорози се е увеличила до 72 индивида. Колкото и странно и тъжно да звучи, то тази бройка всъщност е успех, поне за момента.

Популацията на Суматранският носорог е обгърната в мистерия

Суматранският носорог (Dicerorhinus sumatrensis) и Яванският носорог (Rhinoceros sondaicus) са критично застрашени видове. Загубата на местообитания, разпокъсаността на популациите и бракониерството водят до драматично намаляване на популациите на двата вида носорози. Някога разпространени в по-голямата част от Азия, тези носорози днес са ограничени предимно до индонезийски острови Суматра и Ява, от които идват и съответните име на видовете.

Иман беше женски суматрански носорог, на възраст около 25 години, който беше заловен през 2014 г. и поставен под изключителна защита и грижи в малайзийския резерват за диви животни в Табин в щата Сабах на остров Борнео. Благодарение на прекрасните грижи в резервата Имам беше спасена, но въпреки всички усилия тя умира от рак, който започва да й причинява изключителна и постоянна болка, тъй като тумор оказвал натиск върху пикочния мехур.

Броят на останалите суматрански носорози в дивата природа е до голяма степен неизвестен, тъй като популацията е силно фрагментирана и разпръсната

Почти сигурно е, че в дивата природа остават по-малко от 100 индивида от този вид, предимно в Индонезия и около 8, които живеят в плен. Според някои оценки броят на останалите живи суматрански носорози е едва 30. Липсата на категорични оценки по отношение на броя индивиди от този вид прави почти невъзможно наблюдаването им и отчитането на тенденциите в популацията на суматранските носорози.

Индонезийските власти организират проучване, в което изследователи на суматранския носорог да проведат официална изследване, което да се опита максимално точно да потвърди броя на видовете в страната. Смята се, че резултатите ще бъдат получени след около три години интензивна и тежка работа в някои от най-недостъпните райони на Индонезия. Искрено се надяваме, че програмата ще даде по-точна картина за популацията на суматранските носорози, за да позволи на властите и организациите за защита на дивите животни да спасят конкретните индивидите, а и да запазят самия вид във времето.

Популацията на яванският носорог прави скромни крачки към спасението

За радост, яванският носорог е вид, който се намира под строг мониторинг, тъй като те живеят единствено и само в Националния парк Уджунг Кулон (UKNP) на остров Ява в Индонезия.

Миналата година Министерството на околната среда и горите в Индонезия обяви в съобщение, че популацията на яванските носорози в UKNP се е увеличила до 72 индивида.

Настоящият брой, получен чрез серия проучвания, проведени в края на септември, показва увеличение с цели четири индивида спрямо 68-те носорога, отчетени в последното проучване. Четири новородени носорога е вълнуваща новина! Преди десетилетие броят на явански носорози в UKNP е едва 50, но оттогава популацията постепенно нараства. Поне по едно новородено носоргче се отчита всяка година от 2012 г. насам.

Изглежда сякаш популацията на явански носорози в парка се стабилизира

Изминали са повече от 20 години, откакто за последно е съобщено за случай на бракониерство в парка. Ролята на защитните звена на носорози, които охраняват последните останали явански носорози е повече от похвална и вдъхновяваща.

През 2011 г. властите на парка стартираха програмата за отстраняване на определен вид палми, което също имаше положителни ефекти върху местните носорози. Въпреки че растението се среща естествено в UKNP, то е бързорастящо и задушава други местни растения, включително любимите растения на носорозите, с които те се хранят. Програмата беше успешна, като тя позволи по-сигурен хранителен ресурс за носорозите в парка. Програмата беше подкрепена от известната организация Save The Rhino.

Според International Rhino Foundation:

„Правителството на Индонезия и Националният парк Уджунг Кулон (UKNP) остават непоколебими в ангажимента си да спасят яванският носорог от изчезване. Благодарение на тези усилия имаме надежда, че този вид ще бъде част от света в продължение на още много години.“