Palatka.bg

Кои са най-известните железопътни маршрути в света?

Обичам влаковете – в тях има носталгия и романтика. Влакът е първият масов машинен транспорт на човечеството. Той променя нашата история и развитие. И до днес той има огромно значение както за развитите, така и за развиващите се страни. Дори през 21-ви век, когато имаме коли, кораби и самолети, железниците остават незаменими за пътешествениците, товарен и военен транспорт. В западните страни регионалното пътуване с влак често е най-скъпо, най-комфортно, най-удобно и най-луксозно. Затова и винаги съм намирал за изключително тъжно и показателно за държавата ни окаяното състояние, в което се намира БДЖ. Но това е тема за друг път. Днес ще ви запозная с някои от най-легендарните влакови маршрути в света, световно известни със своите дестинации, неподражаем стил или спиращи дъха природни гледки, споделени от колегите от MSN.

Гласък експрес, Швейцария

Това красиво пътешествие ще ви преведе през живописните поляни, планини и приказки, разположени между Зермат и Сент Мориц. Той е признат за един от най-бавните влакове в Европа, пътуващ средно със скорост от около 40 километра в час, но за сметка на това – седем часа и половина преминават добре в луксозно купе с качествено алпийско вина в ръка и невероятни гледки, които предоставят Алпите.

Транссибирски експрес „Златен орел“, Русия

Ако говорим за легенди само един може да се опълчи на този маршрут и за него ще говорим после. Пълният маршрут отнема 15 дни и струва над 15 000 долара. Разстоянието е между 9300 и 11 000 км. Луксът е неописуем, а влакът представлява 5-звезде хотел, гурме ресторант и кралски театър на колела. Межувремено ще имате възможността да се насладите на дивата природа на Русия, монголски пейзажи, върховете на Орал и златните кубета на Москва.

„Кралският шотландец“, Шотландия

Един от най-добрите, но и най-скъпите варианти, в който можете да видите красотите на Шотландия. Тъй като лично съм обикалял природата на Хайленд (уви – не с този влак) е трудно да ви опиша за какво точно става въпрос. Всички клишета за хълмовете, зелената трева, древните замъци, красивите овце и бурното море са истина. Спомняте ли си влакът на Хари Потър и гледките, на които Хари и компания се любуваха през прозорците му? Е, за снимките на филма са използвали точно този влак и точно този маршрут.

Махараджа експрес, Индия

Този великолепен влак някога е превозвал управляващите махараджи, но днес пътува между Делхи и Мумбай с 88 пътници при пътувания, които траят от три до седем нощи. Той минава през някои най-известните дестинации в Индия, включително Тадж Махал, Джайпур и Удайпур на Агра. Това е колоритно и луксозно пътуване, пригодено за изискани вечери, скъп алкохол, високи културни забавления и висша кулинария.

„Скалистият планинар“, Канада

От Банф до Ванкувър: ако търсите едно пътешествие, което е изпълнено с толкова природа, колкото и приключение, това е всичко, което ви трябва. Канадските скалисти планини са трудно място за разглеждане, но този влак има големи куполни прозорци, така че няма да пропуснете много. Вижте минералнив езера с тюркоазени глетчери, отидете на екскурзия за наблюдение на китове, разглеждайте забележителности в национален парк Джаспър и се срещнете със своите съратници, докато вечеряте на борда на един от най-живописните влакови маршрути на света.

„Транзалпин“, Нова Зенландия

Този маршрут отнема около четири часа и половина от Крайстчърч до Греймут, Нова Зеландия. Това е пътешествие, изпълнено с естествена природна красота.. Пътниците могат да се любуват на Южните Алпи на страната и да разберат защо „Властелинът на пръстените“ не случайно е сниман тук.

„Ориент експрес“, Европа

Венецианският „Ориент експрес“ е един от най-известни влакови маршрути в света. Елегантен, бляскав и романтичен, той първоначално се е движел между Париж и Истанбул, но сега влакът свързва Лондон, Париж и Венеция. С арт деко декор и луксозно съчетание на борда, вие ще се почувствате пренесени в друг век изкаран като от книга на Агата Кристи.

„Железница експо“, Шри Ланка

Този влак преминава през зелено море, над мостове и огромни водопади, планини и зашеметяващи чаени плантации по маршрута от Ела до Канди. Това е седемчасово пътуване, което се смята за един от най-живописните влакови маршрути в света. Изключително достъпно е и не е само за туристите, заради което ще ви даде и да опитате от автентичния вкус и култура на Шри Ланка.