Palatka.bg

Историята зад известната потопена църква в Индия

В отдалечения селски район Хасан в щата Карнатака в Индия, църква от 19-ти век играе на криеницата с желаещите да видят нейната красота и величие. При всеки мусон или тежка буря, църквата Розарий в Шетихали, по-известна като „Потопената църква“, събужда туризма в позаспалия района, в който се намира. През това време местни и чуждестранни туристи се стичат към Шетихали, за да видят Потопената църква и да уловят нейната нетипична ѝ красота.

Блясък в историята на стареещата църква

 

Църквата загубва значението си, когато през 1960 г. е построен язовирът Хемавати. От жива и посещавана църква тя се превръща в паметник на миналото. Селищата в околността са преместени и църквата била изоставена, тъй като нивото на водата се повишило до опасни нива. Въпреки че днес няма следи от предишните селища около църквата, структурата на църквата гордо оцелява, като мълчаливо напомняне как строителството на язовирите променя живота на хората и пейзажа на даден район.

Апелът на удавящата се църква

За известно време в своята история църквата Розарий в Шетихали била напълно забравена. Храмът се разпадал и се превръщал в руина. Една интересна особеност на църквата обаче я направила отново привлекателна за посещение. Всяка година, по време на сезона на мусоните, църквата бива частично потопена, заради бързоповищаващите нива на водата. Гледката на стените и кулите на кухата църква, надвиснала над водната повърхност през сезона на мусоните, привличала погледа на много пътешественици. Посещенията на църквата обаче не били ограничени само до този сезон. Все повече хора идвали да ѝ се насладят и през сухия сезон, когато се разкривала цялата структура. Посетителите започнали да описват църквата според тяхното лично възприятие за руините. Някои описват храма като зловещ и загадъчен, докато други го намират за спокоен, живописен и дори романтичен. Всички обаче са единодушни, че „потопена църква“ определено си струва да се посети.