Palatka.bg

Защо е сменен оригиналният факел, който държи Статуята на свободата

Образът на Статуята на свободата е един от най-моменталните символи, които изплуват в съзнанието ни, когато се сетим за Съединените американски щати. Разположена на остров Либърти в пристанището в Ню Йорк, статуята, чиято цялостна височина е 93 метра, посреща пристигащите в САЩ кораби от 1886 г. Статуята, която, както може би знаете, е изпратена от Париж като демонстрация на приятелски чувства към младата държава. Не кой да е, а световноизвестният френски инженер Густав Айфел създава желязната рамка, която тогава е била покрити от медното покритие.

Проектът на Айфел превръща паметника в един от най-ранните примери за окачена фасада, при която външността на съоръжението е неносеща и се опира на скрита във вътрешността конструкция. Той предвижда и две вътрешни спирални стълбища, за да улесни достъпа на посетителите до наблюдателния пункт в короната. Осигурен е достъп и до наблюдателна платформа на факела, но малките размери на ръката дават възможност само за единично стълбище, чиято дължина е около 12 метра. При изграждането на носещата кула Айфел и Бартолди координират отблизо работата си, така че заготвените участъци от обшивката да съвпадат точно с опорната конструкция. Елементите на кулата са произведени в завода на Айфел в парижкото предградие Льовалоа-Пере.

Факелът, който лейди Либърти държи в ръката си, е един от най-разпознаваемите елементи в рамките на цялата структура и символизира просветление на Новия свят. Неслучайно това е било и първото парче от статуята, което пристигнало в Америка.

Факелът, който днес е част от статуята не е този, който пристигнал от Париж преди повече от 130 години

Защо е заменен оригиналният факел?

През 1984 г. оригиналният факел е заменен с нова, който бил с по-ефективен дизайн и щадял самата статуя далеч повече. Оригиналният факел бил изключително повреден след дългата си и вярна служба през годините. По него имало дупки, които загрозявали статуята. В оригиналния дизайн били добавени панели от кехлибарено стъкло, които осветявали факела отвътре. За съжаление, тези стъкла започнали да чупят и след известно време се превърнали в причина за визуални щети по ръката на лейди Либърти. Допълнителни щети на оригиналния факел са нанесени  от експлозията Черният Том – акт на саботаж, който се случва през 1916 г., когато немски шпиони възнамеряват да унищожат депо за американски боеприпаси. Боеприпасите трябвало да бъдат предоставени на съюзниците в Първата световна война. Взривовете, които поразили част от целите си на 30 юли 1916 г. унищожили военни стоки на стойност около 20 000 000 долара.

Каква е съдбата на смененият факел?

За щастие, осъзнавайки каква значима историческа стойност има оригиналният факел, Съединените американски щати решават, че трябва да се погрижат факелът да бъде спасен и поставена в музея, който се намира в основата на статуята. Това обаче не се оказва постоянният му дом и той е преместена за пореден път в края на 2018 г., когато пътува през остров Либърти до новото си място – нов музей, който беше открит на 16 май 2019 г.

Преместването на оригиналната факел, който тежи над 1600 килограма е впечатляваш подвиг за всички участващи в акцията, която било прекрасен пример за перфектна логистика. За радост на всички преместването било успешно. Новото местоположение на факела предоставя на посетителите възможност да разгледат това великолепно парче от съвсем близо. Факелът може да бъде разгледан не само, ако решите да влезете в музея, но и дори отвън, тъй като е поставен в „Галерията на вдъхновението“, която има огромни стъклени витрини от всички страни. Факелът се намира до изключително реалистична реплика на лицето на Статуята на свободата.

Тези два елемента са най-големите звезди в новия музей, в който бяха инвестирани 100 милиона долара, и който е посветен на отдаването на почит и съхраняването на историята, смисъла и създаването на Статуята на свободата. Един от най-известните и разпознаваеми американски символи. Подобно на друг известен монумент, създаване във Франция – Айфеловата кулата, така Статуята на свободата има стотици копия с по-малки размери, сред които: близо до Айфеловата кула на остров в Сена, в един от парковете на Париж, в района на Токийския залив, в Сиатъл.