Palatka.bg

Планината Тор: най-високият вертикален склон на Земята

Човекът е създаден да се изправя пред предизвикателства и да преодолява невъзможни препятствия. Адреналинът от изкачването на висок връх доставя несравним прилив на енергия за много алпинисти, които ежегодно изпробват своите сили и смелост. Едно такова място – спиращо дъха с екстремния си вид е планината Тор в Канада. Официалното й наименование е връх Тор (Thor Peak) и като мощен бог на гръмотевиците се издига високо към небосклона, получавайки признанието, че именно той е най-високият вертикален склон в света.

Връх Тор се намира на територията на националния парк Ауйюитук (Auyuittuq) на остров Бафин

Височина му достига 1250 метра, а стръмният му склон е равен на 105 градуса. За сравнение Айфеловата кула в Париж е висока 324 метра. Разбира се, планината Тор не е най-високата в света, но намирайки се на достатъчно отдалечено местоположение, тя е една популярна дестинация за многобройните алпинисти, любители на разтърсващи изживявания. Не само величественият връх привлича вниманието им , но и изкачването на сложния маршрут. Вслушването в звука на стенещия вятър сякаш ги подканва да се слеят ведно с величието на Тор.

Тор е най-популярният връх на Канада. Планината се състои от гранит и е част от планинския масив на остров Бафин, който от своя страна е продължение на мощната планинска система Кордилери. Още през 1965 година върхът бил покорен от алпинистите Доналд Мортън и Лаймън Спицър, чиято експедиция била ръководена от Пет Бейърд. През лятото на 2006 година  помощта на специална екипировка били проведени първите успешни спускания от стръмния склон на планината Тор.

Като при всеки висок и опасен връх, изкачването на екстремния вертикален склон на Тор изисква не само отлична мотивация и сериозно отношение, но и професионална подготовка. Покоряването на величествения връх е невъзможно да се случи без помощта на хубаво време. Най-благоприятните месеци за вълнуващото приключение са месеците юли и август. Всичко останало зависи от уменията и късмета ви.