Palatka.bg

Лалибела – етиопският Йерусалим и неговата неразгаданата мистерия

Лалибела. Само произнасянето на името на това сакрално място в Етиопия извиква безброй въпроси. И до ден днешен повечето от тях нямат своите отговори. Защо в продължение на столетия въпросът за произхода на изсечената в монолитните скали църква Лалибела не бил задаван? В миналото никой чужденец не успял да се добере до нея, а местните жители твърдо вярвали, че храмът бил издигнат от ръцете на ангелите.

Лалибела е толкова внушително място, че дори португалският свещеник Франциско Алварес, който пристигнал тук през 1521 година, не намерил думи да опише магичността и величието на Лалибела. Просто никой нямало да повярва на думите му.

Етиопия е една от най-древните християнски страни в света, където християнството станало официална религия през 330 година от н.е., а Лалибела е символът на издъжливостта й през вековете – това може да се види в твърдите стени на скалния храм, чиито тунели като вечни корени се впиват дълбоко под земята.

Всяка от 11-те монолитни структури е закрепена здраво в основите на този невероятен каменен пейзаж, придавайки му необикновена изразителност. Църквата Лалибела пронизва земята в дълбочина на 40-50 метра, като на входовете на стените й са изсечени отвори под формата на кръстове, за да може слънчевата светлина да прониква навътре.

За създаването на храма има доста хипотези – някои считат, че тя е дело на рицари по време на Кръстоносния поход, които дошли през XIII век, а други теории гласят, че църквата била построена по заповед на етиопския цар след завръщането му от Йерусалим. Той смятал, че след като Свещеният град бил завладян от мюсюлманските войски, непременно трябвало да бъде издигнат „нов Йерусалим“ на бреговете на местната река „Йордан“.

Нейните води, прорязващи скалите, както и целия град, разделят Лалибела на два църковни комплекса. В северната част се намира Бет Медхани Алем (Дом на Спасителя на света) – най-голямата каменна църква на планетата. Под храма се простира тъмен лабирит от коридори, тунели и пещери, свързващи 10 от 11-те църкви. Едва забележими поради дългите векове на своето съществуване, ображенията, покриваща стените са прорязани от образувалите се големи пукнатини. Коридорите на подземния лабиринт са осветявани от пламъците на свещ, носена от свещеника, който държи библията в другата си ръка.

Все още няма отговори как огромните каменни блокове на Лалибела били издигнати, здраво забити в основата на земята

Всички онези поклоници, влизащи всеки ден в подземните зали на Лалибела, вярват, че някога на царя била изпратена небесна армия от ангели, които построили 11-те храма само за една нощ.