Palatka.bg

Неземно красивото мастилено синьо езеро Банд-е-Амир в Афганистан

Какво си представяте, когато чуете за Афганистан? Картини от суха пустош и безлюдни планини? Безкрайни пустини, осеяни с храсталаци и къщи от кал? Но в центъра на този за мнозина депресиращ пейзаж като същински оазис се простира впечатляващо езеро. Водата му е толкова синя, че прилича на мастило.

Банд-е-Амир е съвкупност от шест невероятно наситени сини езера, скрити в сърцето на централен Афганистан. Само на 80 километра от древния град Бамян, където талибаните унищожили най-високата статуя на Буда през 2001, езерата се намират в подножието на планините Хинду Куш – вторият най-висок планински масив в света. Заобиколени от розови варовикови скали и с почти никаква растителност, спиращите дъха езера изглежда изглеждат сякаш са на грешното място.

Но природата решила да създаде езерата, насищайки водата им с въглероден двуокис, който идва от изворите на близките планини и си провира път през пукнатините на скалистия пейзаж. Потоците от вода се филтрират бавно през подземния варовик, разтваряйки основния минерал калциев карбонат. С течение на времето във водата се уталожили слоеве от втвърдено вещество травертин, което създало естествени прегради, възпиращи водата в непрекъснато разрастващ се басейн. Тези бентове са около 10 метра високи и 3 метра широки. Водните каскади от едното езеро се вливат в следващото, падайки от уталожените травертинови тераси.

Тъмносиният цвят на езерата се дължи на чистия въздух и кристалната вода

Високото съдържание на минерали на езерата са причина за ярките и променящи се цветове на водата.

Измежду шестте езера, най-малкото по размер е Банд-е-Панир с диаметър около 100 метра. Най-големият басейн е Банд-е-Зулфикар, чиято дължина достига до 6,5 километра. Най-достъпното за човека е езерото Банд-е-Хайбат, което буквално означава Стената на благовението.

Банд-е-Амир е истински магнит за пътешествениците още от 50-те години на миналия век. Езерата се превърнали в национален парк едва през 2009 година, въпреки че красотата им е позната още в средата на миналия век. Поради несигурната политическа обстановка в Афганистан природната забележителност трябвало да добие статут на национален парк. Простиращи се на 370 квадратни километра, езерото Банд-е-Амир е първият и единствен национален парк на Афганистан и част от Световното наследство на ЮНЕСКО.