Palatka.bg

Къде тренират астронавтите, преди да бъдат изпратени на Луната? Езерото Синдер

Да вървиш по земната повърхност е съвсем различно от една разходка върху повърхността на чужда планета. Преди да бъдат изпращани в космоса, астронавтите преминават през специална подготовка, която протича в среда, близка до тази на Луната. Едно такова място е кратерното поле на езерото Синдер, което специалисите от НАСА използвали за обучение на космонавтите.

През лятото на 1967 година, две години преди планираното кацане на Луната, специалистите избрали площ от около 45 квадратни километра

Вулканичната повърхност и дупките на езерото Синдер се превърнали в идеален аналог на Луната. Но за да се имитира ефектът на повърхността й, учените направили копия на лунните кратери, използвайки сателитни снимки. Така те успели да пресъздадат дупките, които осеяли дъното на езерото Синдър. Но изкопаването на подобията на лунните кратери не се случило с багери и кирки, а с помощта на динамити и контролирани взривове. В течение на четири месеца по този начин били направени 143 кратера с диаметър от 1,5-12 метра.

След като изкуствената лунна повърхност била създадена, астронавтите започнали да изпробват възможностите на екипировката си в условия на симулация на стъпване на Луната, преодолявайки земната гравитация. Обученията на астронавтите изисквали максимално реалистична среда, която топографически да прилича на Луната. На астронавтите била поставена задача да изследват типа и възрастта на геологическите образувания, на които щели да се натъкнат, кацайки на Луната. За целта било създадено второ опитно поле с 354 кратера, имитиращи различна възраст.

Последната тренировка се провела през 1972 година за Аполо-17, което представлявало финалната част от мисията Аполо. Днес на мястото, където се намира езерото Синдер могат да бъдат забелязани останки от кратерите, въпреки че голяма част от тях са запълнени от седиментни наноси, които с времето са се натрупали, благодарение на вятъра и ерозивните процеси. Освен настъпилите естествени изменения, кратерното поле е част от състезателния маршрут на Националната гора в Аризона. Езерото Синдер е едно от малкото места на Земята, които наподобяват извънземен пейзаж, което помага необикновения пейзаж да е предпочитан декор за филми с от фантастичния жанр.