Palatka.bg

Китайският автомобилен тунел Гуолян – пътят, който не прощава грешки

Дължината на пътя е над 1,2 километра, докато широчината е едва 4 метра, което прави овладяването на волана изключително опасно предизвикателство. Но това не е всичко – падащите камъни са допълнително препятствие, а липсата на светлина през нощта прави шофирането невъзможно. Често този маршрут се нарича „пътят, който не прощава грешки“.

Движението по тунела Гуолян било открито през 1977 година

Единствената светлина, попадаща вътре идва от големи пробити в отвесните вертикални скали пробити отвори, наподобяващи прозорци. Дупките в скалите наброяват 30 и са в абсолютно различни размери и форми. Някои от тях достигат височина и широчина от десетки метри.

В китайските туристически брошури е написано, че тунелът е построен от едва 13 души, китайски селяни, които продали своята реколта и добитък, за да закупят необходимите инструменти за прокопаването на тунела. Строителството протекло собственоръчно и всеки сантиметър бил извоюван от безмилостната планина с цената на упорит труд. Понякога пробиването на един метър в скалите отнемало няколко дни. Били необходими 5 години, 4000 чукове, 12 тона стомана, за да бъде свършена работата. Докато продължавало строителството, работниците не слагали нищо в устата си, тъй като не им останали пари.

Това разбира се е доста красива легенда за туристите. Но тунелът бил построен от почти всички жители на село Гуолян – около 300 души. В края на строителството на помощ се притекли и китайските власти. Процесът се ръководел от управителят на селото – Шен Мингсин.

По време на строителството загинали доста хора, но това не спряло целеустремените и трудолюбиви жители

Все пак преди да бъде изграден тунелът, единственият начин да бъде достигнато селото им било пеша и по опасна тясна каменна стълба, наречена „Небесна стълба“, разположена на стръмно било. Селяните не можели да развиват търговия, защото селото им било откъснато от цивилизацията. Небесната стълба била достатъчно коварен и опасен начин за достигане на селото и дори най-ловките и подвижни хора се затруднявали с преминаването й.

Тунелът Гуолян е ярък пример за трудолюбието, упоритостта и силата на китайския народ. Това е истински планински тунел, направен от ръчния труд на група хора. Пътят е познат и като един от най-опасните в света, защото на някои места липсва преграда, отделяща автомобилите от зеещата пропаст. Тунелът привлича туристи от всички краища на света, както и любители на екстремните усещания.