Palatka.bg

Благодарение на сушата: 450-годишният храм Сантяго в Мексико, който изплува насред язовир

Сушата може да бъде глобален проблем и плашещо бедствие. Понякога намаляването на водата във водните басейни разкрива тайни, за които хората не знаят или отдавна са забравили. Едно такова чудо, което природата разкрива през 2015 година е 450-годишния храм Кечула или още Храмът Сантяго в Мексико.

През октомври 2015 година сушата в Чиапас довела до понижаване на нивото на водата до 25 метра в язовира Незахалкойотл. Над повърхността му се извисил куполът на храм, построен през 1564 година.

Снимки на внушителното здание бързо се разпространили в Интернет, а туристи се втурнали към местните рибари, които с лодките си ги отвеждали близо до появилата се от водата църква. Но въпреки силния интерес към загадъчната забележителност, крамът Сантяго подсказвал за съществуването си още през 2002 година. Тогава нивото на водата в язовира паднало дотолкова, че хората можели да преминават под арките на църквата. Сушата през 2015 година оказала доста по-внушителен ефект, разкриващ храма в цялото му великолепие. По-смелите посетители дори се качили върху останките.

Дълга над 60 метра и широка 14 метра, забравената от времето и хората църква се издига на 15 метра височина. Приликата на храмът Кечула с този на близкия манастир в Текпатан подсказва, че и двата религиозни културни паметника били построени по едно и също време от едни и същи архитекти. Размерът на потъналия храм предвиждал той да бъде посещаван от многобройно количество поклонници. Според историците храмът Кечула бил построен от испанските колонизатори, като след 1770 година поради разрастващата се чумна епидемия били принудени да изоставят мястото.

Когато през 1966 година строителството на язовирната стена на Незахалкойотл приключило, водите напълно залели останките на храма и хората го забравили

Завръщането на храма се оказало добра новина за местните рибари. С нарастването на любопитството на туристите се повишила и продажбата на риба. Колко дълго продължава периодът на посещения на изплувалия храм решава единствено природата, когато с повишаване на нивото на водата храмът Сантяго отново ще се скрие от очите на хората.