Palatka.bg

Каньо Кристалес – реката, в която тече дъга

Спомняте ли си цветната река от народната приказка „Златното момиче“? В нея малкото работливо момиче и добрата магьосница застанали на брега на реката, която променяла цвета си – червена, синя, зелена, черна и накрая жълта – пълна със съкровища и чудни дарове. Точно толкова красива и цветна е и реката Каньо Кристалес в Колумбия. Като шарен килим тя бърза надолу, преливайки в невероятни цветове, досущ като райска гледка, която трябва да бъде зърната, за да повярваш, че съществува не само в приказките.

Красивата река Каньо Кристалес (Caño Cristales/Кристален канал) станала достояние на хората от цял свят едва през 70-те години на миналия век

Тогава журналистът Андре Гарсия я описва като най-необикновената река на света. До онзи момент същестуването й било пазено в тайна за посетители. Днес Каньо Кристалес се е превърнала в една от най-любимите природни забележителности на Колумбия.

Чудната река си провира път между скалистите части на Гвианското плато. Според учените платото е познато като едно от най-старите геологически формирования на планетата, по-старо дори от най-мащабните планински вериги в света – Андите. То се простира под Венецуела, Бразилия и Колумбия, като в неговите тропически гори се съхраняват 15% от всичката питейна вода на планетата. Част от този воден резервоар се влива в Каньо Кристалес (каньо се използва като термин за къса река), която пресича провинция Серания де ла Макарена, колумбийския департамент Мета.

Реката е скромна на вид – едва 100 километра дълга и не повече от 20 метра широка

Но в продължение на шест месеца всяка година Каньо Кристалес се превръща в истинска експлозия от цветове. В края на дъждовния сезон през месец юли нивото на водата спада, създавайки прекрасни условия за водното растение macarenia clavigera да разцъфне. Насищането на неговите червени и цикламени тонове достига своя апогей между септември и ноември и това продължава до началото на размножителния период на водораслите.

Всяка година природният парк е отворен за посетители, които не трябва да надвишават 20 души на ден, тъй като това са част от мерките за отговорен туризъм на Кормакарена – корпорация за устойчиво развитие на резервата Сиера де Макарена. Двудневната екскурзия край реката струва почти $500.

Каньо Кристалес е част от националния парк Сиера де ла Макарена, основан през 1971 година. Реката се смята за природен символ на Колумбия, където река Ориноко, Амазонската екваториална гора и Андите се сливат в едно от най-древните екологически места от стратегическо значение за Южна Америка. Намираща се на 150 километра на юг от Богота, течната дъга Каньо Кристалес предлага истинско приключение в рая под небето. А най-вълнуващото е, че e толкова добре скрит, че дори Google Maps не успява да посочи точното му местоположение.