Palatka.bg

Идиличното градче Атрани – най-съкровената тайна на Италия

Атрани – едва ли това име би дошло в ума на повечето хора, ако помислят за известни италиански плажни курорти. Но ако искате да опознаете истинската Италия, непременно трябва да посетите Атрани. Градчето се намира на един километър от Амалфи – град, известен със своите шумни места за отдих. В пълен контраст Атрани се разкрива като очарователен и недокоснат от туристите свят – сякаш една от най-съкровените тайни на Италия.

Атрани е рибарско селище, приютило в тишината си не повече от хиляда души. То се е притаило на границата между стръмни скали и крайбрежната ивица на Тиренско море недалеч от градовете Помпей и Неапол. Неговите разноцветни къщи се извисяват над красивите прозрачни плажове, което го прави едно доста идилично и живописно италианско градче. За Атрани можете да чуете описания като „там времето е спряло“, защото освен тишината на следобедите, в него съществуват онези романтични извиващи се по тесните улички стъпала, водещи към плажа.Там ги има църквите от тринадесети век и площадите с фонтани. Само послушайте ехтящия звън, идващ от камбанените кули, който се размива в морския бриз.

Чаша ароматно кафе ви очаква в малкото и уютно кафене в центъра на градчето

И ако ви сполети странно чувство, че някъде сте виждали всичко това – не грешите. Живописните улици на Атрани и удивителното искрящо крайбрежие се появяват в много филми, които сме гледали.

Атрани сякаш е попаднал в приятния капан на времето. Разхождайки се по тесните улички, не очаквайте съвременния блясък. Тук цари автентичният италиански живот. Фасадите на къщите на площада поразяват с неповторимата си красота. Отворените прозорци на триетажните здания гледат към синевата и повея, долитащ от морето.

В кафенетата и ресторантите можете да вкусните местни блюда и напитки, като станете част от тукашния живот, част от малката самобитна Италия. Ако планирате да попаднете в Атрани откъм Амалфи, можете да го направите с разходка по крайбрежната ивица. Това ще отнеме не повече от 15 минути, но ще се насладите на великолепни пейзажи.

От градчето Равели по протежението на трикилометров път можете да отидете в Атрани, докато над вас ще падат сенките на лозя и лимонови дървета

Когато влизате в Атрани, ще се наложи да преодолеете 1500 стъпъла. Попадайки в централната част, където се намира площадът Умберто I, ще потънете в чара на типичния италиански град, съхранил своята самобитност и привкус от миналото. Църквата Света Мария Магдалена, датираща от XIII век ще ви удиви с рококо стила на архитектурата си, която е единствена по рода си сграда в цялото крайбрежие на Амалфи. Белите стени със статуи са увенчани с червени керемидени куполи.

А градският фонтан краси Атрани вече почти 100 години. И ако през цялото време чувате гласове от оживени разговори, не се учудвайте, че местните жители разговарят толкова, колкото и работят, че дори повече – така тече животът по италиански в Атрани.

И говорейки за плаж в Италия, бреговете на Атрани са защитени от северния вятър, благодарение на отвесните скали, издигащи се като ествествена защита на градчето. Чиститото синьо море и небе се сливат в съвършена природна нирвана. Тук е идеалното място за къпане и подводно плуване и разбира се за едно малко бягство в рая, където времето е спряло.