Palatka.bg

Съвършена красота – как изглежда паркът на лалетата Кукенхоф без нито един посетител

Кукенхоф е най-цветната градина, която човешкото въображение може да създаде. Всяка година от април до края на месец май края Амстердам от цял свят се стичат хиляди туристи, жадни да се докоснат до поразителната палитра от цветове на безброй цветя. Но тази пролет за първи път от 71 години, откакто известният парк съществува, нито един посетител не е попаднал и няма да попадне в съкровищницата от цветя, тъй като заради пандемията от коронавирус, достъпът до него е напълно забранен.

Представянето на нови хибриди и невиждани за широката публика цветя била основната цел при създаването на цветните градини през далечната 1949 година по идея на кмета на град Лисе. В продължение на 70 години Градината на Европа, както още се нарича паркът, се превърнала в световноизвестна дестинация, привличаща милиони посетители – любители на цветята и фотографирането на феерията от цветни вълни от лалета, зюмбюли, орхидеи, рози, карамфили, лилии и още много други видове, които сега сякаш са онези забранени скъпоценни камъни от райска градина.

Своеобразната изложба под открито небе винаги е била достъпна за своите гости от 08:00 – 19:30 ч. през пролетта, като тази година тя преминава под мотото „A world of colors”. Този път обаче, самотна и напълно потънала в тишината на пролетта, разцъфналата градина може да бъде посетена по всяко време, без да се налага да си проправяте път между десетки посетители. От администрацията на знаменития парк взели решението на пуснат виртуална обиколка за всички желаещи да се впуснат в небесно пътешествие сред шарени реки и да видят как и тази пролет природата е рисувала щедро с боите от чудния свят на цветове: