Palatka.bg

Островът на съкровищата Кокос – най-големият необитаем остров в Тихия океан

Остров Кокос (Isla del Coco) е от онези острови, които пиратите от приключенските романи предпочитат за заравяне на несметни количества съкровища. И това е истина – разположен на 600 километра от Коста Рика, остров Кокос се превърнал в първообраз на „Острова на съкровищата“ на писателя Робърт Луис Стивънсън. Дълбоко в себе си търсачите на заровени ковчежета със скъпоценности и до този момент вярват, че именно тук е заровено съкровището на известния пират Уилям Дампир. Кокос се смята за едно от най-добрите места за гмуркания с акваланг. Като в истинска приключенска история, засега до острова може да се стигне единствено по вода.

Кокос представлява скалисто парче суша с обща площ от 23 квадратни километра, образувало се в резултат на вулканическа дейност

Изгубен в безкрайните води на източните части на Тихия океан, островът се появил преди около 2,5 милиона години. Най-високата точка е връх Иглесиас, който се издига на 634 метра. Под него се простират гъстите гори на джунглата, която е опасана от кристални морски води, в чиито дъно растат буйни водорасли. Островът се слави със живописни водопади, които стават многобройни в сезона на дъждовете. Близо до остров Кокос се намират няколко по-малки скалисти острови, измежду които Мануелита е най-голям. Фауната на Кокос попада по защита, а през 1997 година островът става част от Списъка с обекти на световното наследство на ЮНЕСКО.

Дали пиратите са скрили свои съкровища тук, не е напълно известно, но със сигурност природата пази своите – тропическа растителност и изобилие от сладководни извори, сред които живеят животински видове, непознати в никоя друга част на света. Приближаването на всеки мореплавател, приближаващ бреговете на Кокос, било оповестявано от шумните крясъци на птиците. И в този момент там се извисят величествени тъмни скали, обрасли със зеленина, а ефирни водопади ги прорязват отвисоко, изгубвайки се в недрата на джунглата. Подводни скали, рифове и пещери са дом на разнообразна морска фауна – акули, скатове и делфини танцуват необезпокоявано във водата.

Според изследванията около 450 вида насекоми и членестоноги живеят на Кокос, но вероятно броят им надвишава 800. На острова текат 28 реки, които се извиват между хълмовете и горските масиви. Пътешествието в подводния свят на Кокос разкрива незабравими впечатления от срещите с екзотични риби и стотици огромни омари. Тук въздухът е пропит с ухание на цветява и свежа растителност, които са съпроводени със спокойните звуци на пойните птици и шумящи ручеи.

Остров Кокос е любимо райско кътче за известни личности като президента на САЩ Франклин Рузвелт. Много художници, ценители на природата, учени и гмуркачи продължават да посещават екзотичното място.

Вероятно легендите за скрити съкровища продължават да привличат посетители

Остров Кокос бил идеалното скривалище за плячката на пиратите, който след своите набези доплавали до бреговете на непознатия Кокос. За да не забравят местоположението на заровените богатства, всеки пират създавал карта с причудливи знаци, чието значение знаел единствено той. Една от легендите, свързани с острова, гласи, че някога един пиратски кораб бил натоварен с толкова много съкровища, събрани из цяла Централна Америка, че се счупил. Пиратите били принудени да оставят част от имането на остров Кокос. Един по един те отивали в джунглата и заравяли своята част от богатството, без да споделят помежду си местоположението му. Когато помежду им по-късно избухнал бунтове за поделеното съкровище, се наложило британският флот да се намеси, избивайки пиратите.

Но след този случай нараснал броят на търсачите на скрити съкровища, които се отправили в търсене на тайнствения остров

През 1892 година в пресата дори била публикувана статия, която разказала трагичната история на капитан Август Гизлър, който страдал от манията на търсачите на съкровища. Той мечтаел да намери богатство, което го превърнало в отшелник, живеещ на необитаем остров. В продължение на 19 години се занимавал с търсене на заровено съкровище, когато през 1908 година напуснал остров Кокос в състояние на пълно отчаяние и нищета.

Въпреки неуспеха на Гизлър, известни са над 500 търсачи на съкровища, посетили остров Кокос в търсене на заровено богатство. Дали са намерили нещо, не е известно, но все още продължава да съществува красивата легенда за съкровища, което придава на острова романтична загадъчност. Дори и да не открият ковчежета със злато и скъпоценни камъни, посетителите на острова остават възнаградени с безценните гледки, които природата разкрива пред очите им.