Palatka.bg

Кораловият замък във Флорида, чието построяване остава загадка

Загадъчен и сюрреалистичен Кораловият замък е една от необичайните забележителности на щата Флорида, САЩ. За неговия произход съществуват множество догадки, теории и предположения, както научни, така и напълно фантастични. Процесът на създаването му поражда въпроси, на които дори сериозна наука като физиката не може да даде категорични отговори.

На територия от 200 квадратни метра стоят гигантски каменни скулптори, всяка от които тежи по няколко тона

Много от тях са изрязани от цели каменни блокове. Най-голямата мегалитна фигура  тежи около 30 тона оолитен материал, образуван от коралови отлагания.

Кораловият замък представлява архитектурен комплекс, разположен в южните части на полуостров Флорида между градчетата Лейжер и Хоумстед. Построяването на замъка е точно толкова загадъчно, колкото е и неговият създател – Едуард Лийдскалнин. Той бил роден през 1887 година в Лифландската губерния на Руската Империя (днешна Латвия). Едва успял да завърши 4 клас, Лийдскалнин се насочил към каменнодобивното дело.

След като през 1910 година напуснал родината си с разбито сърце и разочарован от любимата си Агнес Скувст,  младият мъж заминал за Лондон, а след година се прехвърлил в Канада

През 1912 година попаднал в САЩ. През цялото си странстване той изучавал астрономия и история на древния свят. Когато се разболял от туберкулоза, се наложило да се установи трайно във Флорида сити. Местният климат се оказал благоприятен за понасянето на болестта. Това бил и периодът, в който Лийдскалнин започнал да се труди над създаването на днешния световноизвестен Коралов замък. Дотолкова бил отдаден на идеята за замъка, че никога повече не се влюбил и не създал семейство до края на живота си.

Какво представлява Кораловият замък?

1100-тонно каменно съоръжение, включващо стени, врата, мебели и дори малък замък. Каменните блокове не са свързани със стиковащ материал, а се държат един върху друг с помощта на филигранна точност, т.е. те се държат „слепени” единствено под въздействието на собствената си тежест. Най-удивителното е, че в продължение на десетилетия каменните скулптори не са помръднали дори с милиметър. Блоковете са толкова съвършено стиковани, че между тях не прониква и най-тънък лъч светлина. Цялата невероятна конструкция е напълно сътворена от ръката на Лийдскалнин – човек, който бил висок едва 1 метър и 52 сантиметра и тежащ не повече от 45 килограма!

Във впечатляващата архитектурна композиция спадат няколко особено значими обекта:
  • двуетажна кула, тежаща 243 тона и разполагаща със стаи. Недалеч има павилион и подземен кладенец;
  • Масивен варовиков 30-тонен блок, изправен в северната част на стената на Кораловия замък;
  • Каменен телескоп, тежащ 30 тона, насочен към Полярната звезда;
  • Маса под формата на огромно сърце;
  • Карта на щата Флорида, изработена от камък;
  • Слънчев часовник, който показва времето с точност до минута;
  • Макети на планетите Марс и Сатурн, изваяни от камък – всяка фигура тежи по 18 тона;
  • Луна, тежаща около 23 тона;
  • Каменен стълб, висок 7,6 метра и тежащ 28,5 тона – най-високият обект на замъка. Лийдскалнин изрязал в него датата на своето раждане, годината на началото на градежа и годината преместването на замъка.
Каменният кръг обаче е едно от най-загадъчните творения в Кораловия замък

Конструкцията представлява въртяща се около своята ос врата – плосък 9-тонен камък с височина 2,4 метра, ширина 2 метра и дебела 50 сантиметра. Вратата и отсрещната стена са разделни от няколко милиметра разстояние. В миналото вратата били толкова добре балансирана, че дори малко дете можело да ги завърти с едно докосване с пръст.

Тайната на идеалното равновесие на въртящата се с лекота около оста си врата били разгадана едва през 1986 година, когато се счупила. Били необходими 6 души и 50-тонен кран за свалянето на въртящата се плоча. Инженерите открили, че Лийдскалнин пробил със свредло отверстие през камъка и поставил метален вал, който се опирал на стар лагер от товарен автомобил. Поради ръждясването му, започнал процес на ерозия и последвало счупване на вратата. След като през 1986 година ремонтът бил успешно извършен, през 2005 година отново се наложила поправка. Въпреки намесата на професионалисти в ремонтната дейност, вратата продължава да се върти по-трудно, отколкото в началото, когато Лийдскалнин я измайсторил.

Загадката около построяването на Кораловия замък

Строителството на сюрреалистичния Коралов замък започнало през 1920 година, когато Лийдскалнин закупил земя от 4 акра на стойност от 12 долара в района на Флорида. Цялата дейност той извършвал единствено през нощта в секретен режим. Лийдскалнин не разполагал с помощник, ето защо никога никой не всъщност не станал свидетел на това как той пренасял грамадните каменни блокове от бреговете на Мексиканския залив и дали въобще ги взел оттам. Още по-странен е фактът, че материалът оолит се среща буквално на няколко сантиметра под повърхността на почвата. Самите камъни са и доста остри , което прави пренасянето им на ръце наистина болезнен процес.

Как Лийдскалнин обработвал сам колосалните блокове също е неизвестно. На всички отправени въпроси отговарял, че бил разкрил тайната на построяването на египетските пирамиди. Но никога не я споделил. Същестува информация, че създателят на Кораловия замък притежавал много стара древноегипетска книга, в която научил информация как да елиминира естественото земно притегляне, както и тайните на левитацията.

Работата по Кораловия замък продължавала до 1936 година, когато се появил купувач на имота в съседство. Той планирал да построи свой дом близо до замъка. Лийдскалнин бил принуден да закупи друга площ на север в град Хоумстед и да пренесе цялото си произведение там.

Как станало това ли? Отново никой не видял как Лийдскалнин като истински магьосник натоварил, откарал и разтоварил камионите, натоварени с многотонните блокове. Това което се знае е, че преместването продължило цели 3 години, след което създателят на замъка продължил да го обновява и поддържа до смъртта си през 1951 година. Това бил краят на шанса някой да изкопчи информация от него как успял да преодолее всички закони на физиката. Може би наистина научил тайната от старите завети на древните времена.