Palatka.bg

Как Кунта Кинте, малкият остров с голям отпечатък върху световната история си отива от лицето на планетата

Кунта Канте е забележително място със значим исторически отпечатък. В Миналото малкият остров, намиращ се на устието на река Гамбия в едноименната държава бил пункт на трансатлантическата търговия с роби. В онези тъмни години отвличаните африканци били заточвани на острова, преди да бъдат насила отправяни към САЩ. Макар и трагичен по своята същност, островът Кунта Кинте е една от от най-посещаваните забележителности на Гамбия. Но днес западноафриканската държава е изправена пред предизвикателството да се бори с изчезването на острова, който речните вълни неумолимо се опитват да погълнат.

Между 1588 и 1807 година хиляди чернокожи хора били насилствено задържани на острова на река Гамбия

Една от жертвите на колониализма бил Кунта Кинте – чернокож роб и бунтовник, съпротивлявал се срещу поробителите. Неговата героична история се превърнала във вдъхновение за написването на романа “Roots“ от Алекс Хейли през 1976 година. Едноименният хитов телевизионен сериал пресъздал трагичната история на героя, което помогнало за популяризирането на остров Кунта Кинте като туристическа и историческа атракция.

През 2003 година, Кунта Кинте, или още остров Джеймс, бил включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като „уникален мемориал на Атлантическата търговия с роби“

Едва през 2011 година, остров Джеймс бил преименуван на Кунта Кинтев чест на незабравиямия герои от миналото.

Днес историческата дестинация, която била преоткрита от португалските пътешественици през 1456 година е една от най-популярните места за посещение в Гамбия, но е е изправена пред опасността от изчезване от лицето на земята. Безпощадният африкански климат бавно изтрива тъмната история на Кунта Кинте, който подложен на непрекъсната ерозия е заплашен от потъване. Поради глобалното затопляне по-голямата част от острова е погълната от водите. Заплашени от ерозия и изчезване са шесторъдейната батарея и Форт Булен, разположени от двете страни на устието на река Гамбия. В миналото те служели като съоръжения за осуетяване на търговията с роби в продължение на няколко века чак до края на XIX век.

В същото време правителството на Гамбия прави всичко възможно да се справи с ерозията, но непрекъснатите тропически бури и оскъдните финансови ресурси допринасят за усложняване на ситуацията

През 2016 година силните дъждове са нанесли щети не само върху домовете на хората, но и върху исторически обекти.

Дали укрепителните стени ще забавят ерозията и ще помогне ли информационната кампания за запазване на културното и историческо наследство на Кунта Кинте, ще покаже не само времето. Според народа на Гамбия ключова роля има и готовността на международната общност да съхрани паметта за времената от изминалата трагична епоха, оставила отпечатък върху световната история.