Palatka.bg

Мраморните пещери на Чили – царство, сътворено от ефирното дихание на природата

Приказно творение, излято от безкрайния талант на природата – това е едно от най-красите места на планетата, намиращо се в Патагония на границата между Чили и Аржентина. Там е и едно от най-дълбоките езера в света – Буенос Айрес. Местните жители с гордост наричат природния шедьовър Мраморната катедрала, а в редица туристически брошури се среща под наименованието Las Cavernas de Marmol или Мраморните пещери на Чили. Те представляват ярка и запомняща се забележителност на Патагония, посещавана от десетки хиляди туристи всяка година.

 

Тази самобитна природна красота от сини скали, сливащи се с кристално чистите води на езерото кара много пътешественици да повяват, че раят на земята съществува

Тайнствените лабиринти на Мраморните пещери не остават никого равнодушен – величието на мраморните сводове, отсечени стени и сякаш топящи се сини скални проходи се озаряват от сребристите лъчи на слънцето, разкриващи незабравимо зрелище. Всяка секунда отблясъците на светлината в дълбоката изумрудена вода създават удивителни оптически илюзии.

Топенето на ледниците през различните сезони променя нивото на водата и подводните течения сякаш с четка рисуват фантастичните тунели на пещерите. През пролетта снишаването на водата позволява на любопитните туристи да се промъкнат и насладят на великолепието на природата в сърцевината на пещерите. „Тъмните прозорци“, както се наричат пещерите, напомнят за безкрайни тунели, които остават неразгадани за посетителите. По време на топенето на ледниците езерната вода става мътна, което украсява пещерите в приглушени тонове. В притихнали облачни дни Мраморните пещери се трансформират в призрачно място от бездънни тунели, скирити зад тъмни продълговати силуети от мрамор.

Мраморните пещери са признати за най-голямото място за образуване на самороден мрамор в света

Някои учени считат, че количеството на целия скъпоценен мрамор тук достига тежест от невероятните 5 милиона тона! Те представляват пластове от чист бял мрамор, който се е появил на повърхността на земята в резултат на множество тектонични процеси в земната кора преди хиляди години. Този хилядолетен масив бил обработван от вятъра и водата, докато придобил чудни очертания. Съдържанието на минерали и микроводорасли във водата придават необичайни краски на Мраморните пещери, които събуждат въображението на туристите от цял свят, доплавали с лодки, за да се докоснат до невероятните форми и цветове на това неповторимо природно зрелище.