Palatka.bg

Забравените кътчета на Калифорнийската пустиня

„Недвижимите имоти на пустинята“ – това не е заглавие на книга или надпис от брошура на брокерска фирма. Така се нарича фотопроектът на Ед Фрийман, фотограф, който решил да покаже чара на изоставените ъгълчета на Калифорнийската пустиня. Някога използвани от хора, но сега забравени, тези места се намират в нищото недалеч от пътя като късчета от времето, разказващи свои истории.

Фотографът Фрийман прекарал няколко десетилетия в пътешествия като пътуващ музикант, продуцент и дори мениджър на турне на The Beatles.  През цялото време на напрегнат график и приключения в странство, той успял да отдели време за снимки на улици и уютни местенца на митологизираните западни щати.

Desert Realty е проект за това какво всъщност има в пустинята на Америка. Снимките показват истински места, които са обработени с помощта на компютър. Суетата на всекидневния живот, контрастираща на химерата на синьото небе, осеяно с бели облаци, което никога не е съществувало е част от ефекта, който Фрийман е целял да постигне. За целта фотографът използва градиенти, генерирани от компютърна програма, добавяща нереалистични цветове към първоначалния образ. Планините в далечния план на фотографията остават същите, само че с някои малки изменения.

Може би Desert Realty е доукрасена илюзия или дори лъжовен образ, но това е лъжа за истината, казва Фрийман

Той сравнява своя творчески подход с измамата на романтичните лъжи на родителите ни, като например съществуването на Дядо Коледа. В случая на снимките на Фрийман децата са всички онези хора от американското поколение, мечтаещо за по-добро бъдеще.

Много от мотелите, павилионите, бензиностанциите, къщурките и магазинчетата във фотографиите на Фрийман са в изключително окаяно състояние. Някои дори са почти напълно рухнали под напора на времето и пустинния вятър. Земята е отровена и много хора, следвайки начертаните пътища на съдбите си са заминали завинаги оттук в търсене на по-добри възможности. В тези места рядко може да бъде срещнат някой човек, защото наоколо цари скука и самота. Но въпреки това, за фотограф като Фрийман, прекарал живота си в пътувания и срещи с хора на шумни и оживени места, в Калифорнийската пустиня се крие красотата на забвението и тишината, белязани от човешки съдби.