Palatka.bg

10 природни забележителности на Русия, за които не сте чували

Русия е толкова огромна, че може да бъде разглеждане като един огромен природен парк. Освен безбройните исторически и културни забележителности, тук се простират десетки местности, за които почти никой не е чувал. Подводни пещери, солени езера, кеменни стълбове и внушителни водопади, обширни и недокоснати от човека прекрасни територии. Някои такива, напълно непознати за хората попадат в следния списък.

Изветрените стълбове, Република Коми

Седемте каменни стълба, издигащи се насред поле от нищо са доста внушителни образувания. Най-високият от тях достига 34 метра. Някои от стълбовете имат форми, наподобяващи животни, но всъщност силуета на странните скали се променя взависимост от гледната точка. Изветрените стълбове представляват остатъжи от величествени планини, които са били подложени на въздействието на вятъра.

Езерото Елтън, Волградска област

Площта на необикновеното езеро е 150 квадратни километра. Дълбочината му не е повече от 10 сантиметра през лятото и 70 през зимата. По-претенциозните и неромантични особи го наричат “великата солена локва”. Но съществуват и такива, които идват да се любуват на красотата на езерото и неговите причудливи солени пейзажи, както и на лечебните му свойства.

Куршската/Курската суша (Куршская коса), Калининградска област

Именно тук на тази огромна ивица от пясък и растителност се намира знаменитата „танцуваща гора“ с необикновено извити дървета. На Куршската суша, разположена край балтийското крайбрежие на Русия, живеят няколко редки видове животни, измежду които дива свиня и сърна. Мястото е предпочитано от за зимуване от прелитащи птици, което от своя страна привлича орнитолози от цял свят. Куршската суша прилича на сабя, която сякаш разсича на две водната шир на Балтийско море. Наоколо са разположени няколко селца с жители, които живеят природосъобразно и с уважение към разнообразната фауна. Според историческите сведения някога на това място живеели викинги, което привлича посетители, желаещи да видят отблизо археологическите разкопки.

Ленските стълбове, Република Саха

Надолу по брега на великата река Лена със страховитите си силуети се издигат знаменитите Ленски стълбове. Те са се появили в резултат на дългото въздействие на вятъра върху някога недостижимите скални стени. В тези диви места не съществува нито едно селце с хора, което още повече допринася за тайнствения и мистичен вид на стълбове. Този уникален природен паметник, предизвикващ настръхване на кожата е част от Списъка със световно наследство на ЮНЕСКО.

Мултинските езера, Република Алтай

Това е група от езера, разположени в каскада едно над друго. Алтайските планини са и без това прекрасно място, но езерата добавят завършен чар на дивата природа.Тук се срещат едни от най-редките видове растения, които не могат да се видят никъде другаде по света. Туристите идват, за да зърнат невероятните гледки, които се простират по бреговете на всяко едно от езерата.

Долината на гейзерите, Камчатка

Едно от най-големите гейзерови полета в света се намира в Камчатка. Да се добере до тук човек не е много лесна задача, но пътешествието си струва всички усилия и пари. Да попаднете в центъра на Долината на гейзерите не е възможно, защото на територията действа строг пропусквателен режим. Но съществува и друг начин да се полюбувате на това легендарно място – чрез екскурзия с хеликоптер.

Кунгурската ледена пещера, Пермски край

Цялото протежение на тази най-голяма е Европа карстова пещера достига 5700 метра. На туристите е позволено да се спускат дълбочина от 1500 метра, защото по-надолу пътешествието става изключително опасно за живота. В недрата на пещерата се намират над 70 езера, което допринася за мистичната му аура.

Ординската подводна пещера, Пермски край

За всички гмуркачи по света посещението на Ординската подводна пещера е едно незабравимо приключение. Това е едно от най-интересните и опасни места за гмуркане: множество тунели без изход, дълги няколко километра и безброй неизследвани отвори – едва ли има по-вълнуващо предизвикателство за любителите на подводните царства. Разбира се не всеки може да получи разрешение за потапяне в дълбините, защото това изисква голям опит и подготовка.

Кинзелюкски водопад, Красноярски край

Внушителният по своите размери водопад се спуска по планинския склон, пръскайки сиво-кристални водни нюанси. 330-метровият Кинзелюкски водопад е сред най-високите в Европа. В миналото, както и днес, той привлича не само пътешественици, но и творци, възхитени от неземната красота и величие на спускащата се с грохот вода.

Планината Белуха, Алтай

Тази планина е най-високата точка на Република Алтай. Ако попаднете тук, ще се насладите на много ледници, заради които най-опитните алпинисти прекарват време в подготовка. Преди да поемат риска да покорят върховете на Алтай.