Palatka.bg

Мелисани – пещерното езеро на древногръцките нимфи

Наследница на антична епоха и рай за археолозите – Гърция пази древни тайни, които привличат пътешественици от всички краища на земята. В красотата й сякаш все още живее духът на древногръцките философии, съзерцавали същността на човека и Природата като един космос. Легендите от онези времена, разказващи за митични същества са живи и днес и дори съществуват места, омагьосани с красота и тайнство, каквито притежават много забележителности. Едно такова кътче, поразяващо със своето великолепие е пещерното езеро Мелисани. Неговата вода не е просто чиста, а съвършена като кристал.

Езерото Мелисани се намира на гръцкия остров Кефалония, част от групата на Йонийските острови. В древните времена Мелисани било подземно езеро, но преди около 4000 години в резултат на силно земетресение недрата се разцепили и слънчевите лъчи проникнали надълбоко. Озарили водата и разкрили на целия свят искрящата красота на пещерното езеро.

Според учените Мелисани се е образувало преди повече от 20 хиляди години

Древните гърци били удивени от вдъхновяваща му красота, че нямало как да не го възприемат като дом на приказни нимфи, което потвърждавали и легендите за езерото.

Когато през 1951 година овчарят Гианис Петрохелиос попаднал съвсем случайно на пещерния водоем, започнали изследвания на мястото.  Във вътрешността на една от пещерите археолозите се натъкнали на старинни глинени глинени фигурки, изобразяващи бог Пана – покровителят на пастирите. Освен това бил намерен и диск с изображение на танцуващи нимфи. Тези находки могат да бъдат видяни в градския музей на столицата на Кефалония – Аргостоли.

Легендата за езерото гласи, че нимфа на име Мелисани се влюбила безумно в Пана

За нейно нещастие чувствата й се оказали несподелени и тя плакала неутешимо, докато сълзите й не се превърнали в езеро.

Прозрачната вода на пещерното езеро Мелисани се дължи на състава й, в който попадат разтворени вещества от планински минерали. Дали има доза истина от легендата за нимфата не е доказано, но фактът, че езерото е наполовина солено, наполовина сладководно буди удивление. В зависимост от слънцестоенето водата променя нюансите си – от нежносиньо до страховито черно. Най-доброто време за посещение на езерото Мелисани е по пладне, когато слънцето разпилява лъчите си от центъра към периферията на пещерата. Точно тогава се разкрива още една тайнственост на Мелисани – водата става толкова прозрачна, че можете да видите дъното й, което е на 14 метра дълбочина.